• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eurodrone: Kakvu novu bespilotnu letelicu razvija Airbus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od prednosti ovog vazduhoplova jeste i ta da ne podleže američkim propisima o regulaciji izvoza i transfera oružja kojima se ograničava prodaja vojnih komponenti iz SAD

  • 0

Airbus je završio proces preliminarnog pregleda dizajna za svoju novu Eurodrone bespilotnu letelicu. Projekat razvoja drona sada ulazi u novu fazu koja podrazumeva detaljnije provere dizajna, nakon čega će proizvođač moći da izradi prve prototipe.

Kompanija Airbus Defence and Space saopštila je u četvrtak 16. maja da je Eurodrone projekat prošao preliminarni pregled dizajna (Preliminary Design Review - PDR).

Revizija novog drona uspešno je završena u saradnji sa Organizacijom za zajedničku saradnju u oblasti naoružanja (Organisation for Joint Armament Cooperation - OCCAR), dobavljačima Airbus Defence and Space Spain, Dassault Aviation i Leonardo kao i predstavnicima Francuske, Nemačke, Italije i Španije - nosiocima ovog vojnog projekta.

Airbus navodi da je PDR dokazano da je dizajn letelice zreo i da se može pristupiti detaljnijem planiranju konstrukcije drona. Model Eurodrona proveren je i u vazdušnom tunelu čime je, kako navode u Airbusu, dokazana njegova aerodinamička konfiguracija. Pregeldu je podvrgnut i "digitalni blizanac" nove bespilotne letelice.

Na osnovu dosadašnjih iskustava i podataka dobijenih u PDR, Airbus prelazi u narednu fazu testiranja - kritički pregled dizajna (Critical Design Review - CDR). Airbus Defence and Space u saopštenju dodaje da je to poslednji korak u etapi dizajniranja arhitekture celog sistema.

Airbus dron Foto: Airbus_2022_Schwarzbil
Airbus dron Foto: Airbus_2022_Schwarzbil

Program Eurodrone započet je 2015. godine sa ciljem da se osmisli i proizvede novi evropski bespilotni vazduhoplov namenjen letovima na srednjim visinama tokom dužeg vremenskog perioda (medium-altitude, long-endurance - MALE), piše Aero Time.

Procenjuje se da će novi Airbusov dron moći da ponese 2,3 tone korisnog tereta na krilima raspona 26 metara. Pogonsku grupu čine dva Avio Aero turboelisna motora.

Eurodrone je namenjen izvršavanju širokog spektra vojnih misija. Airbus tvrdi da će bezposadni vazdhoplov moći da izvršava zadatke izviđanja, osmatranja i praćenja ciljeva. Mada će prevashodno biti namenjen akviziciji podataka sa bojnog polja, Janes prenosi da će postojati i opcija za naoružavanje letelice sa MBDA Akeron LP raketama vazduh-zemlja.

Jedna od prednosti ovog vazduhoplova jeste i ta da ne podleže američkim propisima o regulaciji izvoza i transfera oružja (International Traffic in Arms Regulations - ITAR) kojima se ograničava prodaja vojnih komponenti iz SAD. Airbus navodi da je Eurodrone čisto evropski proizvod i da kao takav koristi "100% evropske tehnologije".

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>