• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poleteo prvi Lockheed Martin F-35A napravljen za Belgijsko vazduhoplovstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom trenutku u fabrici u SAD osam aviona pete generacije namenjenih Vazduhoplovnoj komponenti oružanih snaga Belgije nalazi se u različitim fazama proizvodnje, isporuka počinje krajem 2024

  • 0

Prvi Lockheed Martin F-35A Lightning II proizveden za Belgijsko ratno vazduhoplovstvo, odnosno Vazduhoplovnu komponentu oružanih snaga (Luchtcomponent/ Composante air) - kako se zvanično zove - obavio je svoj prvi let prošle nedelje.

Očekuje se da prvi borbeni avion pete generacije namenjen Belgiji koji nosi oznaku FL003 i trenutno se nalazi u Fort Vortu (Teksas), bude isporučen do kraja godine.

Iz Lockheed Martina potvrđeno je da je "trenutno osam letelica F-35A koje je poručila Belgija - u nekoj fazi proizvodnje", piše portal Flight Global. Belgijski piloti će kasnije ove godine započeti obuku na avionima ovog tipa u vazduhoplovnoj bazi Luk u Arizoni, gde će prvih osam primeraka za Composante air biti smešteno pre isporuke.

Izvršni direktor Lockheed Martina Džejms Tejslet rekao je prošlog meseca da kompanija očekuje da otpočne sa isporukama aviona F-35A "koji će biti sposobni za borbenu isporuku u novom operativnom standardu" u trećem kvartalu ove godine.

Vazduhoplovna komponenta belgijskih oružanih snaga zameniće 51 trenutno operativan avionLockheed F16A/B sa avionima 5. generacije F35A, najavljuje Flight Global.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>