• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mesto pogibije iranskog predsednika pronašao dron iz Turske: U povratku na nebu nacrtao polumesec i zvezdu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na povratku u bazu posle obavljene misije, svojom putanjom leta vazduhoplov je nacrtao na nebu polumesec i zvezdu, što su mnogi prokomentarisali kao tursku demonstraciju nacionalnog ponosa ali i regionalne moći

  • 0

Tačnu lokaciju olupine helikoptera Bell 212 u kome poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi na nepristupačnom terenu i u složenim meteorološkim uslovima promašao turski izviđački daljinski upravljani vazduhoplov.

Balkanska bezbednisna mreže prenela je da je "na molbu Irana zbog udesa helikoptera sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova te zemlje, EU aktivirala satelitski sistem za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus a Turska je uputila dron Bayraktar Akinci A5 koji je oko pola tri locirao olupinu letelice".

Na povratku u bazu posle obavljene misije, svojom putanjom leta vazduhoplov je "nacrtao" nacionalni simbol - polumesec i zvezdu.

Bayraktar Akindi je borbeni daljinski upravljani borbeni i izviđački vazduhoplov iz HALE kategorije (High Altitude Long Endurance - visokog plafona leta i dugog dometa), jedan od najnovijih proizvoda kompanije Baykar.

Prve tri jedinice su ušle u upotrebu turskih Oružanih snaga u drugoj polovini 2021. godine.

Letelica ima maksimalnu poletnu masu veću od 5.5 tona, od čega preko 1.350 kg može biti koristan teret, naoružanje ili izviđačka oprema.

Akincı je opremljen sa dva turbopropelerska motora od 450 KS ili 750 KS, kao i elektronskim podrškom i ECM sistemima, dvostrukim sistemima satelitske komunikacije, radarom za osmatranje ciljeva u vazduhu i radarom za izbegavanje sudara. Raspon krila je čak 20 metara i predviđeno je da bude prvi turski besposadni vazduhoplov koji će moći da lansira krstareće projektile

(Aero.rs)

Video: Sajam naoružanja RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>