• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stradali ruski avioni MiG-31: Ukrajina "poklopila" HIMARS dalekometnom artiljerijom bazu Bebek na Krimu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina je u napadu na rusko vojno postrojenje navodno koristila ATACMS balističke rakete kratkog dometa. Reč je o naoružanju koje se lansira sa HIMARS bacača raketa i koji, makar u teoriji, može da pogodi mete udaljene i do 300 kilometara

  • 2
Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Baza ruskog ratnog vazduhoplovstva Beljbek na Krimu bila je prošle nedelje na meti ukrajinske artiljerije. Prema pisanju u vojnim krugovima uglednog portala The War Zone, u  napadu na vojno postrojenje pod kontrolom ruskih snaga uništeno je nekoliko aviona, protivvazduhoplovni sistem i drugi objekti na aerodromu.

Ukrajinska vojska prošle nedelje je izvršila raketni napad na bazu Beljbek na poluostrvu Krim koja se od 2014. godine nalazi u rukama ruskih oružanih snaga.

Kindžal hipersonična raketa Mikoyan MiG-31 Foto: Shutterstock/Dianov Boris

Ukrajina je uspela da uništi nekoliko aviona i delove PVO sitema S-400 koristeći američke balističke rakete, navodi ovaj izvor

Portal navodi da su na stajanci u Beljbek uništena dva MiG-31 aviona. Ove letelice sposobne su za nošenje hipersoničnih raketa Kindžal koje su se u velikoj meri koristile u ovom ratnom sukobu. Da li su uništeni primerci imali mogućnost da koriste ove rakete ostaje nepoznato.

The War Zone prenosi da se na satelistkim snimcima nastalim nakon napada vidi jedan uništeni objekat za koji se veruje da bi mogao biti skladište za gorivo.

U raketnom napadu stradao je i deo PVO sistema S-300/S-400, odnosno nišanski radar 92N6, a na društvenim mrežama su se pojavile fotografije koje su navodno nastale nakon ukrajinskog napada.

Prema pisanju Status-6, šteta je nastala i na jednom Suhoju Su-27 i MiG-29.

Belbek Airbase, Krim Foto: Tanjug/AP/Satellite image 2024 Maxar Technologies
Belbek Airbase, Krim Foto: Tanjug/AP/Satellite image 2024 Maxar Technologies
Belbek Airbase, Krim Foto: Tanjug/AP/Satellite image 2024 Maxar Technologies

Dokaz da je u ruskoj vazduhoplovnoj bazi došlo do eksplozija jesu i podaci NASA koja uz pomoć satelitskih snimaka beleži velike požari širom sveta. NASA FIRMS sistem pokazuje da je 14. i 15. maja došlo do velikih požara u bazi Beljbek.

Ukrajina je u napadu na rusko vojno postrojenje navodno koristila ATACMS (Army Tactical Missile System) balističke rakete kratkog dometa.

Reč je o naoružanju koje se lansira sa HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) bacača raketa i koji, makar u teoriji, može da pogodi mete udaljene i do 300 kilometara.

Napad na vazduhoplovnu bazu navodno je izvršen ATACMS raketama sa kasetnom municijom, što dokazuju i fotografije nastale navodno u blizini Sevastopolja.

Zbog same prirode ovog naoružanja, odnosno činjenica da se fragmenti mogu raspršiti po velikoj površini, nemoguće je korišćenjem satelitskih snimaka sa sigurnošću znati koliki je obim štete u Beljbeku.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. maj 2024. | 19:32

    "uglednog portala The War Zone" - ХАХА, тако пишу већ 27 месеци...

  • Уааа политичари

    22. maj 2024. | 10:47

    Вау!!! Баш су украјинци напредовали са технологијом! Виде све на Криму, по Русији, гађају циљеве и по 1000 км у унутрашњост Русије. Па они нису војна сила. Они су војна велесила!!! Па шта мисле ови на "западу" да се руси "копчају на леђима" па не знају да све ово раде њихови војници са њиховим оружјем, ГПС - ом, сателитима, и свом осталом техником? Али не схватају изгледа да ће сву ту "играрију" на крају морати да плате. Људским животима и уништењем. Када схвате, биће касно. Русија до Ла Манша! Идемо, браћо руси!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>