• 0
 ≫ 

Džinovski gekon: Aktivan od sumraka do svitanja

 ≫ 

Ovaj dobroćudni gušter vlasnik je osobina koje se pomalo teško izgovaraju: on je krepuskularan i arborealan. Šta to tačno znači i koliko je “ozbiljno”?

  • 0
Gargojl ili džinovski gekon Foto: Shutterstock

Džinovski gekon, poznat i kao gargojl, omiljeni je stanovnik terarijuma zbog prelepih, živopisnih boja i mirnog temperamenta.

Viđa se u različitim bojama i šarama, uključujući žutu, braon, belu, sivu, narandžastu i crvenu.

Njegov latinski naziv je Rhacodactylus auriculatus, dostiže veličinu od 15 do 25 cm, a životni vek mu je 15-20 godina.

Na glavi trouglastog oblika su velike ispupčene oči, a na prstima ima okrugle jastučiće. Dva ispupčenja nalik roščićima izbijaju iz njegove lobanje, a po njima je dobio naziv zastrašujućeg mitološkog bića.

Najčešće se viđa u južnim delovima Nove Kaledonije, istočno od Koralnog mora i Australije.

Izdržljiv je i nezahtevan, i smatra se izvanrednim izborom kućnog ljubimca.

Veliki gekon je poznat po prijateljskoj naravi. Dobro se prilagođava životu u domu i uz odgovarajuću negu i ishranu živi zdravo i dugo. Kada je pod stresom, gargojl odbacuje rep koji mu naraste za nekoliko meseci. Iako će tolerisati uzimanje u ruke, potrudite se da se dobro upoznate s njim i steknete njegovo poverenje. On će ispoljiti teritorijalno ponašanje ako deli prostor sa drugim gekonima.

Gargojl je krepuskularan, što znači da je najaktivniji i u sumrak i zoru. Nemojte se iznenaditi ako miruje danju, a sa zalaskom sunca pa do zore bude “alpinista”.

Smeštaj

Gargojl gekon Foto: Pixabay

Za smeštaj gargojla nije potreban veliki prostor, ali ga po mogućstvu ogradite. Stakleni ili plastični terarijum trebalo bi da bude veličine 40-ak litara.

Gargojl gekon je arborealan, što znači da u prirodi voli da se penje na visinu. Stoga mu obezbedite visoka mesta za penjanje. Što je terarijum viši, gekon će se osećati kao u prirodnom okruženju. Možete dodati nekoliko grana i vinovu lozu na koju će se penjati, a na dno terarijuma postavite malu kutiju za skrivanje.

Toplota

Za razliku od nekih gmizavaca, gargojl ne zahteva vrelo okruženje. Pošto je veoma prilagodljiv, nije mu potrebno dodatno grejanje ili svetlo. Međutim, većina vlasnika odlučuje se za toplotnu lampu, po mogućstvu sa belom ili providnom sijalicom. Ako želite da budete sigurni da temperatura u terarijumu ne premašuje 30 stepeni Celzijusa, neka jedna strana terarijuma bude temperature od 21 do 27 stepeni, a druga na 23 stepena Celzijusa.

Svetlost

Gargojl treba da bude izložen dodatnoj svetlosti tokom dana, što će pomoći u regulisanju njegovog ciklusa dan/noć, kao i poboljšanju apetita, aktivnosti i opšteg zdravlja. Svetlo treba da mu bude uključeno oko 12 sati dnevno.

Gargojl ili džinovski gekon Foto: Shutterstock

Vlaga

Gargojl traži umereno visok nivo vlažnosti, između 60 i 70 procenata u ograđenom prostoru u svakom trenutku. Digitalni higrometar može pomoći da pratite nivo vlažnosti i da, po potrebi, podesite ventilacione otvore kako biste obezbedili dovoljno vlage. Podloga i biljke se po potrebi mogu vlažiti danju. U zavisnosti od toga koliko vlage se zadrži u terarijumu, možete obezbediti dodatnu vlagu uveče i ujutru. Višak vodenih kapljica gekon može iskoristiti za piće. I unošenje živih biljaka u terarijum može pomoći u održavanju odgovarajućeg nivoa vlažnosti.

Podloga

U terarijum postavite upijajuću podlogu: komadiće kore, mešavinu zemlje i mahovine, ili čak novine. Komadi treba da budu dovoljno veliki kako ih gekon ne bi pojeo.

Gargojl ili džinovski gekon Foto: Shutterstock

Hrana i voda

Iako je svaštojed, gargojl se smatra izbirljivim. Možda će izbegavati da jede žive insekte, pa mu nabavite komercijalnu hranu na bazi voća i povrća. Inače se hrani voštanim crvima i brašnarima, cvrčcima i bubama. Insekte posipajte suplementima kalcijuma i multivitamina (prilikom svakog drugog hranjenja) kako biste povećali nutritivnu vrednost obroka.

Iako ne pije mnogo tečnosti, stavite mu u terarijum malu posudu sa vodom. Plitka posuda je najbolji izbor, jer će se gušter možda potapati u vodi prilikom presvlačenja. Vodu redovno menjajte i dopunjujte.

Zdravstveni problemi

Gekon gargojl nije bolešljiv, ali mu mogu škoditi bakterije, sklon je respiratornim infekcijama i metaboličkoj bolesti kostiju. Srećom, ove bolesti se mogu sprečiti unosom kalcijuma i izlaganjem UV zracima. Respiratorne infekcije su obično uzrokovane nepravilnim nivoom temperature i vlažnosti u terarijumu. Izvor UV svetlosti i suplementi kalcijuma koji se dodaju u hranu pomoći će u sprečavanju bolesti kostiju, dok se bakterijske infekcije mogu izbeći dobrom higijenom terarijuma.

Dodatna saznanja o držanju gargojl gekona u domu možete dobiti iz video snimka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari