• 46
 ≫ 

Tanja je vikendicu od 200 kvadrata ustupila napuštenim macama i psima: Trenutno brine o 70 životinja

 ≫ 

Kad se zainteresuje za ulične životinje, odmah kreće s tretmanom koji bi imala svaka vlasnička mačka

  • 46
Tanja Šljivar Foto: Privatna arhiva

Tanja Šljivar je od detinjstva imala kontakt sa životinjama. Majka joj je iz Crne Gore, te je tamo provodila veći deo detinjstva okružena životinjama od, kako kaže, mačaka do magarca. To je rezultiralo time da ona danas pomaže životinjama kojima je pomoć najviše potrebna.

- Sve je počelo potpuno slučajno. Mačići su se rodili u bašti pored zgrade i počela sam da brinem o njima. Bilo je i dosta mačaka u okruženju. U leto 2012. godine malo aktivnije sam krenula da se zanimam za ulične životinje. Prvo sam ih hranila, a kada je došlo do povreda i nekih nemilih događaja, kada su neki od mačića nestali, počela sam da im obezbeđujem i veterinarsku negu - priča Tanja za "Telegraf".

Tražeći pomoć za mače, preko veterinara je otkrila fondaciju "Brižit Bardo" koja pomaže uličnim životinjama, a oni su joj ponudili da preko fondacije steriliše ulične mačke.

- Krenulo je od jednog ili dva mačeta koje sam spasila, sterilisala i vakcinisala. Posle sam počela da ulažem svoj novac u slučajevima u kojim fondacija nije mogla da pomogne.

Kako kaže, kad se zainteresuje za ulične životinje, odmah kreće s tretmanom koji bi imala svaka vlasnička mačka.

- Sterilisala sam dvadesetak mačaka iz okruženja, polako, jednu po jednu. Neke koje su imale povrede ili bile bolesne sam donela kući. Neke od njih su ostale kod mene. Počela sam da se interesujem kako da ih udomim i tako su neke od njih dobile novi dom. Jedan broj mačaka vraćen je na stare lokacije - objašnjava ona.

Kako kaže, kad se zainteresuje za ulične životinje, odmah kreće s tretmanom koji bi imala svaka vlasnička mačka.

Vremenom se priča o brizi koju pruža napuštenim životinjama proširila na okruženje u kom radi. Sve je rezultiralo time da vikendicu koju ima u Lazarevcu ustupi za brigu o napuštenim životinjama.

- U svojoj kući imam 27 mačaka o kojim brinem. Neke su došle kao mačići i traži im se dom. Vikendica u Lazarevcu je prostor od 200 kadrata i nju sam pre tri godine stavila na raspolaganje tamošnjim zaštitarima. Oni životinjama tamo pruže prvu pomoć i one tu ostanu dok im ne nađu dom. Tamo ima 35 mačića, pet štenaca i jedan pas. U ovom trenutku sam obezbedila smeštaj za oko 70 životinja - ističe Tanja.

Sa još jednom starateljkom za životinje, Tanja je 2019. godine zbrinula psa kojeg je udario automobil.

- Imao je povredu kičme i tri noge. Kasnije je uspeo da prohoda. Kreće se teško, ali ipak uspeva. S njim smo prošli sve - od pronalaženja životinje, preko veterinara, operacija i rehabilitacije - priseća se.

O mačkama koje ima u Beogradu uglavnom sama brine i snosi sve troškove, dok devojke koje se o njima brinu u Lazarevcu finansiraju lečenja putem donačija.

- U prvih 45 dana ove godine je lečeno i sterilisano sedam mačaka. Imamo mačku koja je imala ozbiljan oblik hepatitisa i bila je na granici života i smrti, ali uspeli smo da je izlečimo. Veterinarski račun od početka godine je 87.500 dinara, a polovina novca je potrošena upravo na ovu mačku koja je bila u teškom stanju. Pokušavamo da račun pokrijemo donacijama, ovo je već velika suma da bih mogla sama da je platim. Za sada nije pokrivena ni četvrtina, ali što ne uspemo da nadoknadimo donacijama, nadoknadiću ja - priča ona.

Događa se, kako objašnjava, i da oni koji su udomili neko od mačića, koje je kod njih nekoliko godina, u slučaju bolesti ne mogu da pokriju troškove veterinarskog lečenja. Oni se tada ponovo obraćaju njoj.

Tanja kaže da svaka od žiotinja ima ličnu priču i da ona dnevno na osnovnu brigu o njima izdvaja pet do osam sati. Do sada je sterilisala oko 150 uličnih mačaka, a ukoliko želite da učestvujete u pomoći koju pruža nezbrinutim životinjama donaciju možete da uplatite na broj računa 325-9300600253168-86.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sTo

    28. mart 2021. | 19:23

    Bolje da brine o 5-oro napustene dece koja nemaju gde nego da cuva zveri i da ih zatvara u zatvor kuce.

  • Vrabac

    28. mart 2021. | 20:03

    Svaku srecu u zuvotu dug zivot dobro zdravlje zeni humanitarcu velikog srca i andjeoske duse

  • .

    28. mart 2021. | 20:06

    Vi ste andjeo... !!!