• 1
 ≫ 

Širenje korona virusa na domaće životinje: Rusi napravili vakcinu i za kućne ljubimce

 ≫ 

Cepivo "Karnivak-Kov" koje je proizvela ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, namenjeno je prevenciji infekcije kod krznenih životinja

  • 1
pas ljubimac korona maska Foto: Shutterstock

Korona virus neprestano evoluira i njegove nove mutacije dešavaju se intenzivno i u kontinuitetu. Kako je počela masovna vakcinacija protiv kovida, tako postoji indicija da patogen opstane u našem okruženju prelazeći na novog domaćina - domaće životinje.

Stručnjaci sa Univerziteta Istočne Anglije (UEA) i Univerziteta u Minesoti, naveli su da virus korona može zaraziti širok spektar životinjske vrste, uključujući najpre pse i mačke.

Kok van Osterhot, profesor evolucione genetike sa UEA, rekao je da se psi i mačke mogu zaraziti, ali da nije poznat slučaj u kojem se virus preneo na čoveka. Ipak, preventivno, ali i zbog brzih mutacija, moramo biti spremni na bilo koju mogućnost kada je korona virus u pitanju, naveo je on.

Mačka, kućni ljubimac, merenje temperature, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Gincburg, direktor centra "Gamaleja", istakao je da virus korona još nije realizovao svoj patogeni potencijal i da će sledeća faza zaraze biti kod domaćih životinja, prenosi Sputnjik.

On je takođe dodao da moramo biti spremni na dug suživot sa ovim patogenom, te će stoga i životinje morati da se podvrgnu imunizaciji.

Roselhoznadzor, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, razvila je vakcinu za životinje Karnivak-Kov koja će biti predstavljena krajem aprila, navodi Sputnjik. Ova vakcina namenjena je prevenciji infekcije korona virusom kod krznenih životinja, pasa i mačaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari