• 3
 ≫ 

Kako pobediti strah od odvajanja kod pasa: Obratiti pažnju na ove simptome

 ≫ 

Strah od odvajanja jeste problem, ali postoje određene modifikacije u ponašanju pasa koje će mu pomoći

  • 3
pas ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Bilo da razmatrate gde ostaviti ljubimca dok ste na putu, ili ste primetili svakodnevnu pojavu tuge kod vašeg psa svaki put kad se razdvajate od njega, moguće je da razmatrate kako pobediti taj strah od odvajanja kod pasa.

Psihologija pasa može biti prilično komplikovana, ali za svaki problem postoji rešenje, pa i za ovaj. Zbog čega nastaje ovaj strah i kako da se vi kao vlasnik ponašate u tim slučajevima saznajte u nastavku teksta.

Šta je strah od odvajanja kod pasa i kako nastaje

Strah od odvajanja kod pasa (separaciona anksioznost) predstavlja je poremećaj u ponašanju pasa koji se manifestuje određenim nemirnim ponašanjem, koje može preći i u destruktivno. Nastaje kao uzrok bezrazložnog straha psa da će ga vlasnik napustiti.

Često se javlja kod zlostavljanih pasa, pasa koi su bili napušteni, kao i kod pasa koji su prekasno odvojeni od kuje. Međutim, ovaj strah se može javiti i kod pasa koji žive u normalnim uslovima, u trenucima kada vlasnik ide na posao i slično, piše apetit.rs.

Strah od odvajanja kod pasa (separaciona anksioznost)

Naravno da naš ljubimac voli i da mu nedostajemo kada nismo kraj njega, ali kada to prelazi u strah od odvajanja kod pasa?

Evo nekih simptoma ove pojave:

    • pas vas prati po stanu,
    • ne voli kada zatvarate vrata između prostorija i tako razdvajate sebe i njega,
    • ako vidi da se srpemate da izađete, cvili, nemiran je, drhti, kruži oko vas,
    • po vašem izlasku grebe vrata, cvili ili laje,
  • skriva se u jedan ćošak i čeka vaš povratak, pokazuje destruktivno ponašanje - uništavanje nameštaja, vršenje nužde u unutrašnjosti stana.

Strah od odvajanja jeste problem, ali postoje određene modifikacije u ponašanju pasa koje će mu pomoći. Pas moli za hranu - kako i zašto ga sprečiti.

Čovek, muškarac, pas Foto-ilustracija: Pixabay

Separaciona anksioznost kod pasa: Kako rešiti problem?

Kao što smo već rekli u uvodu - za svaki problem postoji rešenje, pa tako i za separacionu anksioznost. S obzirom na to da je reč o dužem procesu, važno je da se "naoružate" strpljenjem. Neki psi će zahtevati mesece rada i truda, ali ne treba odustajate!

U zavisnosti od težine oblika anksioznosti, potrebno je da razmotrite sledeće opcije: pokazivanje psu da ćete se uvek vratiti njemu i da nema razloga za brigu, a za teže slučajeve - izbegavati da ostavljanje psa samog. Možete zamoliti ili unajmiti nekog da pričuva vašeg ljubimca dok niste tu, i tako mu "skratiti" vreme bez vas.

U svakom slučaju, najgore što možete da uradite je da kažnjavate psa. Izbegavajte zatvaranje u boks, jer tamo može dobiti napad panike, pokušati da pobegne i povrediti se. Takođe, trening ovde neće mnogo pomoći. Potrebno je navikavanje na novonastale uslove, a to je postepen boravak u stanu ili kući bez vas.

Video: Neodoljivo štene: Samo ti vežbaj, a ja ću te ljubim, ništa mi ne smetaš sa tim tegom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    4. oktobar 2021. | 15:49

    Jel ima neko resenje za ovo neko realno? Imam psa vec 2god ima sve ove simptome i ne moze da podnese kad nisam tu. Sta uraditi?dve godine ga ostavljam postepeno ali svaki put vrsi nuzdu unutra grebe cvili laje