• 0

6 stvari koje treba da znate kada u toku leta šetate ljubimce: Jedna im može spasiti život

Mačke dosta lakše podnose vrućini od pasa, a ptice će se rado i okupati u činiji vode

  • 0
pas, šetnja Foto: Pixabay.com

Iako većina ljudi jedva čeka da dođe leto i toplije vreme, kako bi što više boravili u prirodi, velike vrućine ne prijaju nikome, pa ni našim kućnim ljubimcima.

Ljubimci se leti najviše susreću sa kožnim problemima, infekcijama uha i povredama, budući da više vremena provode napolju, što povećava šanse za tako nešto.

Mačke dosta lakše podnose vrućini od pasa, a ptice će se rado i okupati u činiji vode. U toku toplijih meseci više pažnje posvetiti nezi vašeg kućnog ljubimca i obratite pažnju na ovih šest ključnih stvari.

1. Osigurajte im dovoljno sveže vode

Ljubimac mora da ima dovoljno sveže vode na raspolaganju, idealno hladne. Posudice ili pojilice za vodu moraju biti pune. Ukoliko se takva voda ugreje, nekoliko puta dnevno je promenite, jer ustajala može napraviti problema sa probavom.

2. Provetrena prostorija je obavezna

Svom ljubimcu omogućite da ima jednu zamračenu prostoriju, kako bi se krio od sunca. Ukoliko je na otvorenom, taj prostor treba da ima dovoljan protok svežeg vazduha.

Ipak, pripazite na promaju, jer su ptice, ukoliko su one vaš kućni ljubimac, veoma osetljive na njega.

Klima treba da bude na optimalnih 22 stepena, a rashlađivanje ventilatorom treba izbegavati.

3. Ne ostavljajte ih u autu

Nebrojeno puta se dogodilo da iako su prozori otvoreni, temperatura u autu je toliko porasla da su se dešavali slučajevi i sa smrtnim ishodom.

U toku letnjih meseci i visokih temperatura, to posebno može biti opasno.

Ako vaš pas pokazuje znake iscrpljenosti prouzrokovane toplotom, teško dahće i kad leži, jarkocrvene su mu desni, guste bale, povraća ili ima dijareju, nipošto ga ne stavljajte u ledenu vodu, jer može upasti u stanje šoka.

Leto, pas, vrućina, ljubimac, ljubimci Foto: Shutterstock

Umesto toga, premestite ga na hladnije mesto, pokrijte vlažnim peškirom, a šape mu umačite u mlaku vodu, a onda ga odvedite veterinaru. Mačku ćete rashladiti gazom umočenom u hladnu vodu, takođe i krpu možete umorati u kesicu sa ledom i prisloniti joj na potiljak, na kome ćete je držati nekoliko minuta.

4. Nemojte im previše skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da svojeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

5. Birajte vreme za šetnju

Kada je doba dana u kome je najviše toplote i vlage, obično između 13 i 17 časova, izbegavajte šetnje. Ovo naročito važi za pse sa kratkim njuškama, poput buldoga. Oni tada, zbog skraćenih nozdrva, ne mogu da se rashlade dahtanjem.

Ne terajte ljubimce na iscrpljujuće aktivnosti, a ukoliko se naprezao, pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladovini.

6. Koristite kremu za sunčanje i na ljubimcima

Rak kože je najčešć oblik raka kod pasa i drugi najčešći kod mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, ljubimcima bi trebalo da nanesete zaštitu od sunca na svaka tri do četiri sata i to na mestima koja su najmanje ili uopšte nisu pokrivena dlakom.

Stomak na psima, posebno kod onih koji vole da leže na leđima, a kod mačaka su to uši nos.

Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce jer neki sastojci mogu biti otrovni za njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari