• 1
 ≫ 

Egipatska mau: tufnasta mačka koja maše repom kad je srećna

 ≫ 

Iako poreklom iz Afrike, ona ima evropske i severnoameričke gene, bliska je rođaka sa rasama mejn kun, turska angora i korat, a od nestanka ju je spasila ruska princeza Natalija Trubeckaja

  • 1
Egipatska mau mačka Foto: Shutterstock

Egipatska mau je sačuvala izgled i osobine mačaka iz divljine Arabijskog poluostrva.

Smatra se pretečom savremenih domaćih mačaka, iako njen izgled svedoči o divljem, pustinjskom poreklu. To je jedina domestikovana mačka na svetu sa prirodno „tufnastim“ krznom koje je takvo na vrhovima dlaka!

Poreklo i istorija rase

Stari Egipćani su pisali o kućnim životinjama sa tufnama na krznu, pa se pretpostavlja da je reč o mau macama. Pronađene su i njihove mumije, ali DNK analize potvrđuju evropsko i severnoameričko poreklo i blisko srodstvo sa rasama korat, mejn kun i turska angora. Rasu je od iščeznuća spasila Natalija Trubeckaja, ruska princeza u izgnanstvu koja je pedesetih godina dvadesetog veka boravila u Italiji. Ona je emigrirala u SAD i povela svoje tri mau mačke. Tako je omogućila opstanak rase i njen razvoj u Americi. Egipatsku mau Svetska felinološka federacija zvanično je priznala 2008. godine. Od te godine mau učestvuje na izložbama širom planete.

Karakteristike i temperament

Kao prava pustinjska mačka, egipatska mau morala je da se prilagodi vreloj klimi i surovim uslovima života. Mišićavo telo, prefinjeni pokreti i graciozan korak čine je sličnom gepardu, a uz to je i najbrža domaća mačka na svetu: dostiže brzinu od skoro 50 kilometara na čas! Na stomaku mau ima rastegljivu kožu koja joj omogućava veću pokretljivost dok trči.

Mau je pravi atleta, stalno je aktivna i razigrana. Nije nepoverljiva prema nepoznatima, kratko ih proučava, ali ih vrlo brzo “zavoli”. Traži pažnju, posvećenost, igru i ljubav, verna je i druželjubiva. Ona živi isključivo u domu, po mogućstvu višečlanom, i uživa u porodičnom idiličnom životu. Veoma je komunikativna, čak i “priča”, pa vlasnik treba da savlada ovaj “mačiji” jezik. Odlično se slaže sa drugim mačkama i prijateljski raspoloženim psima koji žive u istom domu.

Iako je zaljubljena u svoju porodicu, mau voli svoj komadić sobe i lični mir. Veoma je inteligentna, obožava igračke, grebalice i penjalice i ljubomorna je ako ih neko dira. Voli vodu i kupanje, pentranje, prevrtanje i igranje. Lako uči “pseće” komande. Ne voli samoću. Oglašava se često, visokim tonovima koji podsećaju na ptičiji cvrkut. Neki vlasnici se kunu u to da ova mačka zna i da se smeje i maše repom kad je srećna.

Ponekad je veoma aktivna u zoru i sumrak. U divljoj prirodi se hranila voćem, insektima, uginulim životinjama, miševima, žabama, gušterima, zmijama, pticama, pa čak i pečurkama, a ponekad i jajima. Dobar je lovac, brza je, okretna i teritorijalna. Ako poželite da u domu imate mau, pripremite se na aktivan suživot sa njom. Rana socijalizacija joj je neophodna, kao i nadgledanje odnosa koji uspostavlja sa najmlađim članovima porodice i ostalim kućnim ljubimcima. Prilikom podučavanja pripremite poslastice: mau će vam biti veoma zahvalna.

Tipičan izgled

Egipatska mau je srednje velika mačka, dugačkog, mišićavog i gracioznog tela. Jedna od njenih zanimljivih odlika su izraženi jastučići za brkove. Boja njenih očiju je ogrozd zelena, ali se obojenost menja: uočljivije zelena je do osam meseci starosti, a puna zelena boja formira se do godine i po. Standardom prihvaćene boje dlake su: srebrna, bronzana i boja dima, svaka sa tamnim oznakama, ali postoje i bleđi varijeteti, uključujući plavu, plavo-srebrnu, plavo-pegavu, “plavi dim” i jednobojnu crnu. Bez obzira na boju, dlaka je svilenkasta, mekana i glatka.

Tri opisane boje smatraju se tradicionalnim, ali postoje varijeteti, poput mau mačke sa nijansom crne boje. Takva mačka je veoma lepa, ali njene tufne nisu uočljive. Postoje i plave egipatske mačke, čija je plavo obojena dlaka zapravo razblažena crna. Ostale razređene boje uključuju zlatnu i krem (crveno razblaženje). Po strogim kriterijumima, ne postoji mau narandžaste, bele i smeđe boje. Na krznu između očiju mau ima tamniju dlaku koja formira slovo M ili oblik “skarabej” bube. Karakteristična je i tamna crta koja se proteže od glave niz kičmu do repa.

Zdravlje i nega

Rasa je generalno zdrava, jer je prirodno nastala. Mačići na svet dolaze snažni i zdravi, jer njihove majke imaju dobar imunološki sistem. Mau mačke sa rodovnikom, kao i mešanci, mogu da imaju povremene probleme u reprodukciji, ali su oni uslovljeni genetskim greškama. Obavezne su redovne kontrole i vakcinacije kod veterinara. Ovo su kratkodlake mačke i ne traže mnogo nege, jer se slabo linjaju (samo u sezoni). Nokte redovno pregledajte i skraćujte kandže. Higijena i pregled očiju, kao i kontrola čistoće i stanja ušiju su veoma važne. Posavetujte se sa veterinarom oko higijene zuba i režima pranja.

Egipatska mau je klimatski prilagodljiva i bez problema će živeti u većini podneblja, iako će joj biti lakše u toplijim krajevima. Leti joj obezbedite dosta sveže i čiste vode, kao i dovoljno hladovine kako ne bi dobila sunčanicu.

Životni vek egipatske mau je od 15 do 20 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari