• 1
 ≫ 

Da li vaš pas pije mleko? Povedite računa, jer može biti alergičan ili netolerantan na laktozu

 ≫ 

Iako beli napitak nije toksičan i neće ugroziti ljubimca, ponudite mu alternativne i zdravije izvore kalcijuma

  • 1
Pas i mleko Foto: Shutterstock

Nije neuobičajeno da vlasnici pasa pitaju mogu li njihovi ljubimci da piju mleko.

Odgovor nije jednostavan: mleko nije visokotoksična namirnica kao što su grožđe, crna čokolada, beli luk i slično. Ali, ako vaš pas ima netoleranciju na laktozu iz mleka, ili pije previše ove tečnosti, to može imati ozbiljne posledice.

Da li je mleko neophodno u ishrani psa?

Kad se štenci hrane majčinim mlekom, u organizmu imaju povećanu količinu enzima laktaza. On pomaže u razgradnji šećera iz mleka i olakšava varenje. Prirodno i neprerađeno mleko koje štenci dobijaju od majke mnogo se razlikuje od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. Kad štenci porastu, mleko im više nije potrebno u ishrani. Dakle, ako ste u nedoumici da li da psu dajete mleko, najbolje je da to izbegnete ili mu povremeno ponudite malo sira.

Pas i mleko Foto: Shutterstock

Intolerancija na laktozu ili alergija na mleko?

Kako psi sazrevaju, nije im neophodno majčino mleko da bi napredovali, pa se količina enzima laktaze koji proizvode prirodno smanjuje. To znači da u kasnijem uzrastu nisu u stanju da lako razgrađuju šećere iz mleka, pa je velika verovatnoća da će razviti intoleranciju na njega. To se neće desiti svakom psu, ali se pojavljuje kao relativno čest problem.

Koji su znaci intolerancije na laktozu?

Psi kojima laktoza ne prija imaju uznemirenje stomaka, bolove i nelagodnosti, nadimanje, dijareju, pa čak i povraćaju. Nivo netolerancije može varirati. Neki psi pokazuju nelagodu tek ako popiju veću količinu mleka, dok drugi reaguju i na najmanju porciju.

Simptomi alergijske reakcije

Alergija na mleko je manje uobičajena od intolerancije, ali reakcija psa na mlečne proizvode jedna je od najčešćih alergija na hranu. Ako se bilo kakva reakcija desi nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, nemojte ih više davati psu, a ako je reakcija ozbiljna, odvedite ljubimca veterinaru.

Alergija na mleko i mlečne proizvode

Reakcije alergijske prirode obično se pojavljuju u vidu crvenila i/ili iritacije kože, gljivičnih infekcija, dijareje, povraćanja i svraba ušiju.

Moguće komplikacije zbog mleka

Mleko je namirnica bogata mastima, pogotovo u proizvodima poput sira ili kajmaka. Previše mleka ili mlečnih proizvoda može izazvati gojaznost, a postoji šansa i za pojavu pankreatitisa. Mlečni proizvodi se često daju psima kao poslastica ili dodatak ishrani. Sir je jedna od popularnih poslastica za trening. Ako se isecka na komadiće i daje povremeno, ne bi trebalo da izazove probleme. Međutim, bilo bi bolje da potražite alternative koja su zdravije po psa. Ne hranite psa mlekom dok se ne konsultujete sa veterinarom!

Kako osigurati dovoljno kalcijuma u ishrani psa

Mnogi vlasnici veruju da će dodavanjem mlečnih proizvoda u obroke obezbediti psu dosta kalcijuma. Iako je on veoma važan za zdrav razvoj kostiju i druge funkcije, ima ga u izvorima koji su prikladniji za pse. Kalcijuma ima u mesu, povrću poput brokolija, pa čak i u mlevenim kostima. Sve ovo je bolje za vašeg psa od porcije mleka ili mlečnih proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Панта

    15. septembar 2022. | 09:13

    Што се тиче вожње трактора,овај мој чупко,вози бабе до пијаце и назад,наравно са трактором.