• 0
 ≫ 

Saopštenje RSPCA: Ne oblačite kućnim ljubimcima “Halloween” kostime!

 ≫ 

Britansko Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama upozorava vlasnike da poštede pse i mačke maskiranja u kostimiranu odeću namenjenu obeležavanju "Noći veštica"

  • 0
Ljubimci Halloween Foto: Shutterstock

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals - RSPCA) izdalo je upozorenje.

Ono se odnosi na vlasnike pasa i mačaka u Velikoj Britaniji i kaže da svoje kućne ljubimce ne oblače u kostime za Noć veštica, jer njima to može biti "prilično stresno".

Dok nekim kućnim ljubimcima ne smeta da ih tako obuku, za neke bi to iskustvo moglo biti "zabrinjavajuće, pa čak i zastrašujuće", izjavio je RSCPA za BBC.

Britansko veterinarsko udruženje (BVA) kaže da se neki psi mogu osećati nelagodno ili imati probleme sa disanjem ako su odeveni u kostim. Ova upozorenja dolaze u vreme koje je posebno popularno za maskiranje i oblačenje kostima, uoči Noći veštica koja se obeležava u ponedeljak 31. oktobra.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca na društvenim mrežama objavljuju slike svojih ljubimaca u kostimima bundeva ili duhova, a neki vlasnici vode životinje na proslave koji se održavaju povodom Noći veštica. Ovakve svetkovine uobičajene su u SAD, ali ih je sve više u Velikoj Britaniji.

„Vlasnici kućnih ljubimaca treba da razmisle o tome kako se psi i mačke osećaju u kostimiranoj odeći. Nekim životinjama možda neće smetati da budu obučene, ali drugim kućnim ljubimcima to može da bude zastrašujuće“, saopštava RSPCA.

Džastin Šoton, potpredsednica Britanskog veterinarskog udruženja (BVA), dodala je da pretpraznična euforija može uticati na zdravlje životinja, posebno određenih rasa pasa.

„Sve to može da izazove stres, jer se životinje u kostimima pregreju i ne mogu dobro da dišu“, rekla je ona za BBC. Šoton je dodala da ovo može biti ozbiljan problem za pse poput mopsa i francuskih buldoga, koji već imaju predispozicije za disajne probleme zbog svojih ravnih lica i pljosnatih njuški.

Ljubimci Halloween Foto: Shutterstock

Međutim, Dipika Šarma, organizator Parade kućnih ljubimaca na Vembliju, na severozapadu Londona, koja je održana u nedelju 23. oktobra povodom Noći veštica, naglasila je da nijedna životinja nije pokazala nelagodnost zbog kostima. Šarma je rekla da je 35 do 40 prisutnih pasa bilo „apsolutno srećno“ dok su šetali odeveni u kostime.

RSPCA kaže da odeća za kućne ljubimce koja služi praktičnoj svrsi može biti korisna ako je hladno ili ako životinju treba sprečiti da liže ranu. Dr Šoton je dodala da zdravi kućni ljubimci „već imaju divne kapute koji održavaju savršenu temperaturu“ i da „zaista ne moraju da budu obučeni u kostime“.

Bilo kako bilo, RSPCA je objavio savete kako da na bolji način uključite vašeg ljubimca u zabavu za Noć veštica.

Ispecite psu biskvite od bundeve!

Oslikajte spoljašnju stranu kartonske kutije bojama ili flomasterima ili je ukrasite metlicama, bundevom ili čak vešticom. Ostavite kutiju i sačekajte da mačka skoči unutra (i verovatno da se sklupča za dremku!)

Kupite svom ljubimcu igračku sa temom Noći veštica ili napravite sami zanimljivu kreaciju

Naučite svog ljubimca novom triku (i nagradite ga poslasticom) ako nauči da se prevrne ili legne ako izgovorite reč: “Bu!”

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari