• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne možete da zamislite život bez čokolade? Krivi su vaši roditelji!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su dokazali da je sklonost slatkišima, posebno čokoladi, "greh" koji nasleđujemo od svojih predaka

  • 1

Zdravstvene prednosti čokolade su što brzo obnavlja energiju, štiti krvne sudove od infarkta, sprečava moždani udar, ublažava predmenstrualni sindrom, leči anemiju, posebno kod trudnica. Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost slatkišima nasleđuje.

Ogledi obavljeni na dvema grupama miševa svrstanih prema kriterijumu čiji su roditelji bili skloni slatkoj hrani, dokazuju da miševi čiji su roditelji voleli slatko nasleđuju istu sklonost. Čokolada sadrži triptofan, hemijski sastojak koji mozak podstiče da luči neurotransmiter zvan serotonin, koji u većim količinama izaziva osećanja zadovoljstva i sreće.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Graeme Weatherston Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Graeme Weatherston

I dok triptofan nazivaju “čokoladni ekstazi”, dotle feniletilamin može da dobije nadimak naziv “čokoladni amfetamin”, jer u nama izaziva uzbuđenje. Treći važan sastojak čokolade koji ima smirujuće dejstvo, jeste teobromin, koji opušta mišiće i stvara osećaj lakoće.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Blagotvorna dejstva čokolade poznata su još iz perioda Asteka koji su otkrili da mlevenjem zrnca kakaovca u pastu i dodavanjem čilija i vode mogu napraviti osvežavajuće i hranljiivo piće koje su nazivali "poklonom boga Quetzalcoatla". Njime su se krepili na velikim nadmorskim visinama i pri fizičkim naporima, a koliko su cenili kakao govori i podatak da su kakao zrnca koristili umesto novca.

Foto-ilustracija: Foter/Melissa Segal Foto-ilustracija: Foter/Melissa Segal

U Evropu su čokoladu doneli istraživači u 16. veku. Domišljati poslastičari dodali su joj šećer i učinili je opšte popularnom.

Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin

Holanđanin Konrad Van Houten je 1825. uspešno izdvojio kakao puter iz zrnaca kakaovca, a Rudolf Lindt je 1880. u Švajcarskoj usavršio njegovu metodu. Čokoladu kakvu danas znamo proizveo je 1875. godine Švajcarac Daniel Peter, dodajući joj mleko.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jelena

    17. april 2014. | 17:11

    Ova cinjenica je definitivno proverena stvar.

    Podelite komentar