• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

VASKRŠNJA TRPEZA: Isprobajte nove ukuse praznične šunke (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon četrdesetodnevnog posta, mnogi će jedva dočekati rano nedeljno jutro kako bi se počastili bogatom ponudom mrsnih jela na trpezi. U našoj tradiciji je da se na Vaskrs načinje prva šunka, koja se najčešće služi barena, pa evo nekoliko zanimljivih prazničnih recepata koji će vas oduševiti

  • 2

Ako vam je dojadilo da svake godine jedete šunku spremljenu na jedan te isti način, evo načina kako da omiljenu uskršnju poslasticu spremite pomoću potpuno novih trikova koji će obogatiti vašu prazničnu trpezu.

Šunka u hrskavom hlebu

Sastojci:

2 kg dimljene šunke

20 g kvasca

750 g brašna

50 g putera

2 žumanceta

so

ulje

Foto-ilustracija: Foter/jchapiewsky Foto-ilustracija: Foter/jchapiewsky

Priprema:

Jedan dan pre spremanja jela natopite šunku u slanu kipuću vodu. Pustite neka voda provri, pa je barite dva sata i ostavite je da odstoji u vodi u kojoj se kuvala.

Namrvite kvasac u 1 dl mlake vode, dodajte malo brašna i ostavite da se testo digne, a zatim umeštajte u ostatak brašna, posolite i dodajte jedno žumance. Dodajte rastopljeni puter, dobro umesite, pokrijte krpom i ostavite preko noći.

Drugi dan, izvadite šunku iz vode, obrišite je, premesite testo i tanko ga razvijte oklagijom, pa ga omotajte oko šunke. U sredini testa napravite rupu kako bi para mogla da izađe napolje. Stavite na nauljeni pleh i pecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 190 stepeni. Kada je hleb skoro gotov, premažite ga preostalim žumancetom, koje ste razvodnili s malo vode i pecite još 10 minuta.

Šunka s neodoljivom cikorijom

Foto-ilustracija: Foter/Food Stories Foto-ilustracija: Foter/Food Stories

Sastojci:

8 svežnjeva cikorije

50 g maslaca

sok od 1 limuna

narezana sirova šunka

malo soli

Umak:

50 g putera

60 g brašna

aleva paprika

kari

so i biber

Foto-ilustracija: Foter/Mr. T in DC Foto-ilustracija: Foter/Mr. T in DC

Priprema:

Cikoriji odrežite gorki deo stabljike i ostatak u poklopljenoj posudi dinstajte na puteru, soli i limunovom soku nekih desetak minuta. Cikoriju slažite gusto u posudu kako se za vreme dinstanja ne bi raspala. Zatim izvadite cikoriju i svaki njen struk obmotajte komadićem sirove šunke, pa sve vratite u posudu.

Foto-ilustracija: Foter/Chris Foto-ilustracija: Foter/Chris

Od putera i brašna napravite zapršku, koju ćete zaliti ostatkom soka od cikorije i napraviti gusti umak. Malo posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i kari, a zatim time zalijte cikoriju. Jelo dinstajte još nekoliko minuta, a onda poslužite s pečenim krompirom.

Šunka na švedski način

Foto-ilustracija: Foter/stormgrass Foto-ilustracija: Foter/stormgrass

Sastojci:

2 kg dimljene šunke

1 šolja žutog šećera

2 kašičice senfa

1 kašičica vaših omiljenih začinskih trava

ren i senf

Foto-ilustracija: Foter/jwinfred Foto-ilustracija: Foter/jwinfred

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na žicu iznad kalupa za pečenje postavite šunku i pecite jedan sat. Za to vreme u malom lončiću na laganoj vatri pomešajte šećer, senf i trave, pa mutite dok se šećer ne istopi. Prelijte po šunki, a zatim je vratite u rernu na još pola sata. Pre serviranja, ostavite 10 minuta da odstoji. Poslužite uz senf i ren.

Kineska šunka

Foto-ilustracija: Foter/ulterior epicure Foto-ilustracija: Foter/ulterior epicure

Sastojci:

1 manja šunka

1 kašičica soli

10 g cimeta

4 čena belog luka

kora 5 neprskanih pomorandži

2 šolje pirinčanog vina

Foto-ilustracija: anaxolotl / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) Foto-ilustracija: anaxolotl / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Priprema:

Šunku nekoliko sati držite potopljenu u vodi koju ste prethodno začinili solju, šećerom, cimetom i zgnječenim belim lukom. Potom je operite i skuvajte u novoj vodi s narendanom korom pomorandže i pirinčanim venom. Poslužite s barenim pirinčem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ivica

    11. april 2015. | 14:05

    Da li bi trebali ta predjemo još i u katolicku veru ???

    Podelite komentar

  • Barbi

    11. april 2015. | 13:20

    Valaj ja volim vise sarmu nego sve ovo. Uz to pogacu umivenu medom i voskom mmmmm kakva sunkica koja nije ni nas obicaj

    Podelite komentar