• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li šta vašem telu rade grickalice koje jedete uz utakmicu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mundijal - svetinja među muškarcima, parče sna koje niko ne sme da im kvari. Sve što žele je dobro društvo, kvalitetan prenos, litre i litre piva i naravno grickalice. Ali većina muškaraca nije svesna šta neobavezno grickanje pored TV-a može da napravi njihovom telu

  • 2

Počelo je Svetsko prvenstvo u Brazilu i malo je verovatno da vam je ovih dana do bilo čega drugog osim do dobrog druženja, vatrenog navijanja, odličnih utakmica i ogromnih količina piva i grickalica koje savršeno idu uz sve to.

Ali zaustavimo se na tren kod "grickalica". Tačno je da su one "obavezan" deo gledanja Mundijala, ali da li ste ikada razmišljali o tome šta velike količine slaniša koje unesete u sebe tokom tih mesec dana zapravo rade vašem telu?

Foto: sxc.hu/MJimages Foto: sxc.hu/MJimages

Čips, kikiriki, kokice, ili čak ćevapčići i ostale brze poslastice sa roštilja mogu samo da rezultiraju kojim kilogramom viška, a kada sa time ukombinujete velike količine piva koje ćete popiti, šokantan odraz u ogledalu 13. jula, kada se završi Mundijal, vam je zagarantovan.

Problem nastaje upravo onda kada shvatite da ste za svega tridesetak dana dobili nekoliko kila, a da će vam za skidanje istih trebati isto toliko vremena, ako ne i više. Osim toga, grickalice, hteli vi to da priznate ili ne, štete vašem zdravlju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako vam je teško da ovu činjenicu tek tako privatite, evo konkretnog primera. Čips, jedna od omiljenih grickalica za vreme fudbalske groznice, a istovremeno je totalno nezdrava jer nema nikakvih hranljivih vrednosti. To je slani skrob pržen u ulju, pun masti, kalorija i ugljenih hidrata.

Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se prži na visokoj temperaturi. Samo 100 g čipsa sadrži 560 kalorija, što je vrednost jednog obroka. Ako dodate uz to još dve krigle piva, u organizam ćete uneti kalorije u vrednosti dva obroka. A računajte da u toku jedne utakmice sigurno možete da pojedete više od 100 g čipsa i popijete najmanje dve krigle piva. Sve u svemu, prava kataklizma za vaš organizam.

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

Zato vodite računa o svojoj liniji i prvenstveno zdravlju tako što ćete paziti šta unosite u usta. Ukoliko želite da grickate, uzmite kokice jer su one od svega ipak najmanje zlo. Izbegavajte one koje su pripremljene u mikrotalasnoj ili prelivene raznim veštačkim sastojcima. Radije birajte one obične, sa malo soli, iskokane na ulju ili se odlučite na orašaste plodove poput badema, oraha i lešnika.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Osvežavajuć, ali i manje kaloričan, voćni sladoled je svakako poslastica koja može da vam zameni grickalice, a pivo ko pivo, njega je nemoguće menjati, zato u taj "greh" nećemo ni zadirati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • dju

    13. jun 2014. | 18:51

    Znam ja sve to, al šta ću kad volim;)

    Podelite komentar

  • fudbaler

    13. jun 2014. | 19:13

    ih nemoj ovo nemoj ono, pa jesam ja ziv uopste

    Podelite komentar