• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

OTKRIVAMO: Naše babe lažu, hleb od juče nije zdraviji od današnjeg! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako želite dobro vašem stomaku, nemojte jesti polubuđav lebac; mikroorganizmi koji daju buđ mogu takođe proizvesti mikotoksine

  • 6

Ako ste i vi čuli mit da je jučerašnji hleb zdraviji od današnjeg, zaboravite tu informaciju, jer tu nema mnogo istine.

Mnogima su bake govorile: "Pojedi sine, nema veze što je od juče, to je još zdravije". Ne slušajte baku, već skoknite do prodavnice po svež hleb.

- Po ovako velikim vrućinama najbolje je da hleb zagrejete u rerni ili držite u frižideru. Zbog toplote, posebno ako se hleb drži u najlonskim kesama, plesan se brže razvija - kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Inače, još pre oko 150 godina je pokazano da učvršćivanje mrvica hleba ne predstavlja fenomen sušenja.

Foto: Foter/flickr/lchunt Foto: Foter/flickr/lchunt

Učvršćivanje se dešava čak iako se ne izgubi vlažnost. U svežim mrvicama hleba, tanak sloj proteina glutena odvaja nabubrele, želatinizovane granule skroba. Bajatost hleba obuhvata, između ostalog, ponovnu kristalizaciju skroba.

Pečeni proizvod nema gljive kada se vadi iz peći. Ipak, on se može kontaminirati tokom hlađenja, sečenja ili pakovanja. Buđ se može razviti za oko tri dana pod idealnim uslovima. Hlebovi sa višim sadržajem vlage i tanke kore su podložniji nego oni sa nižom vlagom i tvrdom, debelom korom.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Buđavi hleb ima nepoželjan ukus i miris, i mora se odbaciti usled bezbednosnih razloga pošto mikroorganizmi koji daju buđ mogu takođe proizvesti mikotoksine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Ako konzumirate hleb od celog zrna pšenice ili od raznih vrsta integralnih žitarica, možete u značajnoj meri smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta kancera ili smanjiti svoju telesnu masu.

Foto: Promo Foto: Promo

Veoma je važno da prilikom kupovine hleba obratite pažnju na ono što piše na deklaraciji. Izaberite hleb sa što više razlicitih žitarica koje bi trebalo da vam obezbede makar 2 g vlakana po porciji. Takođe, preskočite one vrste koje imaju previše aditiva, poboljšivača ukusa, soli..

Tako da - bako, hvala, ali ne hvala!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • jana

    15. avgust 2014. | 16:00

    Ne nase babe nisu lagale jer su prezirale laz ,vec su njih lagali oni pismeniji od njih u koje su verovali i ciju su misiju shvatali kao prosvecivanje ..pa su se trudile da nam prenesu bitne cinjenice koje cemo koristiti kroz zivot,a koje su zasnovane na medicinskim savetima..

    Podelite komentar

  • mima

    19. avgust 2014. | 12:11

    Nase bake su jele taj hleb,pa vi vidite ko je zdraviji...oni tad ili mi sad?

    Podelite komentar

  • Kile

    14. avgust 2014. | 12:06

    Ja sam prosle godine u ovo vreme imao 90kg i nakon toga sam prestao da jedem hleb,tacnije jedem samo koru od hleba..Sada imam 78kg,tako da verujem da testo bilo da je sveze,ili da je od juce,ne bi trebalo biti sastavni deo svakog naseg obroka.

    Podelite komentar