• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

UMIRAĆEMO OD GLADI: Štetočine će nam izjesti svu hranu!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici upozoravaju da bi čovečanstvu do 2050. godine mogla da zapreti nezapamćena nestašica hrane u istoriji. Kako tvrde, svi usevi će nam propasti zbog najezda svih mogućih vrsta štetočina, kojima klimatske promene izuzetno prijaju

  • 4

Ako se globalno zagrevanje nastavi, za koju godinu bi plodne oranice pune bogatog roda mogle da postanu zaparložene njive - na kojima ne vredi ništa ni sejati ni saditi - jer će sve ionako izjesti paraziti i druge štetočine! Na planeti će, po svemu sudeći, nastupiti velika glad!

Napasti koje uništavaju useve su gljivice, bakterije, virusi, insekti i nematode (valjkasti crvi), a već danas je moguće naći skoro sve vrste i podvrste ovih štetočina u svakoj od država čiji narod živi od poljoprivrede.

Foto: flickr/Peter Blanchard Foto: flickr/Peter Blanchard

Kako se tvrdi u studiji naučnika Egzeter univerziteta, klimatske promene pogoduju razmnožavanju i širenju parazita, tako da bismo do sredine veka mogli da osetimo ozbiljne posledice – u vidu gladi i nemaštine.

- Ako štetočine koje napadaju useve nastave da se šire istim tempom, najveće ratarske nacije će do 2050. godine biti u ozbiljnom problemu, a čitavom čovečanstvu mogla bi da zapreti masovna glad – rekao je doktor Den Beber sa odseka sa bionauku.

Foto: Ilustracija - Tanjug/AP Foto: Ilustracija - Tanjug/AP

Ovo istraživanje obuhvatilo je 1.901 vrstu patogena koji žive na račun više hiljada biljnih vrsta važnih za ljudsku i životinjsku ishranu. Jedan od najopasnijih je korenasti čvornovati crvić, čije larve izjedaju korenje mnogobrojnih biljaka.

Još jedan primer napasti je Blumeria graminis, gljivica koja izaziva pepelnicu na pšenici i ostalim žitaricama, a “citrus tristeza” virus mogao bi da nas ostavi bez limunova, pomorandži i ostalih agruma.

Foto: Freeimages.com Foto: Freeimages.com

Jedini spas vidi se u neprestanom proučavanju ovih parazita i pronalasku načina i sredstava da se oni unište, ali neophodna su i dodatna ulaganja u genetska istraživanja koja bi nam pomogla da napravimo odabir biljaka koje su otporne na boleštine koje izazivaju ovi napadači.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • miki

    29. avgust 2014. | 22:22

    A onda će GMO doći kao spas...

    Podelite komentar

  • Mare

    29. avgust 2014. | 21:51

    Mnogo lupetaju ti "naucnici" vise...

    Podelite komentar

  • Sasa

    30. avgust 2014. | 07:42

    Sponsored by Monsanto...

    Podelite komentar