• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

MAGAREĆE MLEKO I MESO MANGULICE: Ekskluzivni srpski proizvodi kakvih na planeti nema! (FOTO) (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Magareći sir, kozmetika od mleka magarice i suhomesnati proizvodi od mangulice - proizvode se samo u Srbiji, ukusni su, skupoceni i lekoviti, a rado bi ih otkupili neki od najluksuznijih prodajnih lanaca na svetu!

  • 3

HARODS I BURŽ EL ARAB SE BORE OKO OVOG SRPSKOG PROIZVODA KOJI KOŠTA KAO SUVO ZLATO! Srbija je jedina zemlja u svetu koja ga proizvodi, evo o čemu se radi!

Povodom povratka dabra u Srbiju posle deset godina i puštanja ove životinje u vodu u centru "Zasavica", posetili smo ovaj kraj i pored svega što smo saznali o značaju rezervata, kao i životinjama koje tamo žive, imali smo priliku da porazgovaramo sa sinom osnivača rezervata, Vukom Simićem, o zasigurno najvećem srpskom delikatesu, a i najskupljem - mleku i siru magarice.

- Sir pakujemo u mala pakovanja od 50g grama. Vrlo je dragocen - jedan gram košta jedan evro, pa kilogram ispadne 1000 evra. Pakovanje od 50 grama dovoljno je za društvance od pedesetak ljudi, jer je sir jako intenzivnog ukusa, jako je slan i veoma jak. Jedan kilogram sira se pravi od 25 litara mleka i zbog toga je to tako skupo. Jednu litru mleka prodajemo za 40 evra - kaže Vuk.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Razlog zbog kog je ovo mleko tako skupo jeste to što magarica u proseku da mleka za dve godine koliko krava da za jedan dan, a Vuk nam kaže da im je cilj da svu količinu sira, koja, doduše, nije velika, stave u samo jedan lanac restorana, hotela, jednu prodavnucu u svetu.

- Pregovarali smo i sa Burž El Arabom, i sa Harodsom u Londonu, i sa raznim centrima u svetu i još nismo odlučili kome ćemo dati, šta ćemo dati, u pregovorima smo. U svakom slučaju želimo da to damo samo jednom mestu, i da bude potpuna ekskluziva. Do tada prodajemo na komad - objašnjava on.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na pitanje da li će Srbija biti jedini distributer magarećeg sira, Vuk kaže da nema ko drugi da budem, jer mi jedini uspeli da napravimo ovakav sir. Inače, kako nam je Vuk kasnije rekao, formulu za pravljenje sira zna samo njihov tehnolog, čak ni oni nisu upoznati sa celom procedurom.

Potvrda Vukove priče bio je simpatični turista iz Rusije koji je za vreme dok smo se spremali da krenemo na vožnju brodom po Zasavici, došao baš da bi pazario magareći sir, čak pola kilograma!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Interesovalo nas je kako to da su magarci i magareće mleko, kao i proizvodi od magarca postali tako popularni baš u Zasavici.

- Istraživali smo i došli do toga da su magarci jako kvalitetne životinje a da im je malo posvećena pažnja. O magarcima u bivšoj SFRJ nema nijedan naučni rad. Tek sada imamo dva doktoranta iz Beograda koji rade analize i tako otkrivamo nove stvari.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Simić dalje priča da se o njima ništa nije znalo.

- Sve što znamo, naučili smo sami. Magareće mleko leči plućne bolesti, astmu, bronhitis... Imamo jako dobru povratnu informaciju. Posle već 21 dana ili jednog meseca fenomenalna su poboljšanja - kaže on.

Pitali smo Vuka da li se neki lekar oglasio po pitanju magarećeg mleka kao delotvornog u rešavanju respiratornih problema, na šta nam je rekao da nije bilo nikakvih zvaničnih dopisa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ne još. Sada radimo analize sa ova dva doktorata i očekujemo da će se uskoro stvari pomeriti. Ta povratna informacija koju imamo zasnovana je samo na onome što nam kažu ljudi koji kupe mleko. Pre oko mesec dana su nam tražili sa onkološkog instituta da doniramo mleko, što naravno hoćemo, kako bi radili brojne analize. Videćemo kako će se to završiti - tvrdi Vuk.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Vuk nam je dalje otkrio vrlo interesantne podatke o magarećem mleku.

- Magareće mleko je najsličnije ljudskom mleku po svojim hemijskim karakteristikama i sastavu. Našli smo podatak da je u 17. i 18. veku u Francuskoj, blizu porodilišta, uvek bila jedna do dve magarice sa mladunčetom - ako majka nema mleka, da joj se da zamena u vidu magarećeg mleka - ispričao nam Simić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Mleko od magarice ne služi samo za pravljenje skupocenog i kvalitetnog sira, već i kozmetičkih proizvoda. Sigurno znate priču da je Kleopatra svoju lepotu čuvala kupajući se u magaricinom mleku, pa je to do danas ostao "recept" čuvanja ženske lepote.

Tu su i kreme za podmlađivanje i ulepšavanje, takođe od magaricinog mleka, i te kreme, kako Vuk kaže, "i od babe prave devojku".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada smo pitali ko stoji iza ideje da se magaricino mleko skoristi za pravljenje kozmetičkih proizvoda, saznali smo da je to, ni manje ni više, nego Vukov otac, Slobodan Simić.

- Moj otac je idejni tvorac čitavog programa, sve je ovo njegovo delo. Držali smo magarce, kao u zoološkom vrtu, onda je on malo razmišljao o svemu, video da se u Belgiji proizvode likeri, a sa raznih strana čuo je da se nekad pilo i koristilo magareće mleko. Polako smo počeli da istražujemo, on ponajviše, i tako je došlo do svega ovoga.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li će se proizvod uskoro pojaviti u parfimerijama ne znamo, jer, kako Vuk kaže "još razmišljaju".

- Fazon je u tome što je sve ovo ručno rađeno. Isto kao i ova cela priča oko zaštite prirode, slow food, mangulica... I kozmetički proizvodi se proizvode sporo, a kada to stigne u lance parfimerija, sve se menja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pored proizvoda od magarice, rezervat Zasavice se ponosi i suhomesnatim proizvodima mangulice.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Proizvodi su pravi delikates, i, takođe, vrlo cenjeni u svetu.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • асф

    22. novembar 2014. | 18:13

    свака част!!! са срећом

    Podelite komentar

  • Jos ovu noc...

    24. novembar 2014. | 00:30

    Vrlo interesantno. Vazno je da proizvod bude BIO i zastitite brend obavezno. Razmislite o vecoj proizvodnji a trazite kupca u Nemackoj. Nemci vole da probaju sve a imaju i da plate. Zelim vam svaki uspeh!!!

    Podelite komentar

  • Cicha

    22. novembar 2014. | 12:14

    A konjski podvarak?

    Podelite komentar