• 1

Ljudi, opsednutost ZDRAVOM HRANOM je BOLEST! Pogledajte kroz kakav pakao je ova žena prošla

Znamo da je zdrava hrana danas u modi, što nije loše, jer ljudi uglavnom ne obraćaju pažnju na to šta jedu sve dok im je ukusno. Međutim, postoje i oni koji toliko paze na ishranu da je to preraslo u bolest

  • 1
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Opsesija konzumiranja samo zdrave hrane zbog verovanja da ćete biti zdraviji naziva se ortoreksija. Iako zvuči neverovatno ortoreksija može da ima loš uticaj na vaše zdravlje.

DORUČAK JE NAJBOLJA DIJETA: Ovo jedite SVAKOG JUTRA i stesaćete liniju

Kada je Kaila Prins napunila 13 godina na njenom telu se pojavio osip. Njena majka se setila da su joj, kada je bila beba, lekari rekli da je alergična na soju.

Do tada Kaila nikada nije obraćala pažnju na vrstu hrane koju konzumira. Međutim, nakon osipa je počela pažljivije da bira hranu koju će jesti, a vremenom je to preraslo u opsesiju konzumiranja zdrave hrane.

Ubrzo nakon izbacivanja soje iz svoje ishrane Kaila je počela da izbacuje i prekomerne masti, šećer i druge materije. Njena ishrana se zasnivala samo na hlebu, puteru, voću i salati.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako je odrastala, njena opsesija zdravim načinom života postajala je sve veća. Osim stroge kontrole ishrane, redovno je vozila bicikl, trčala i trenirala u teretani. Zatim je počela da trenira s ličnim trenerom, a postala je i veganka, što joj je uzrokovalo akne kojih se stidela. Vremenom je i sama postala fitnes trener.

Zbog prevelike posvećenosti zdravom načinu života Kaila Prins je postala depresivna. Upisala je i fakultet, ali nije mogla da se fokusira na učenje. Iako je osećala da nešto nije u redu s njom, nije to nikako mogla da objasni. Takvo stanje potrajalo je sve dok nije saznala za knjigu o ortoreksiji koju je napisao dr Steven Bratmana. On je prvi još 1997. godine "skovao" termin ortoreksija, što označava želju za ispravnim načinom ishrane, koja postaje opsesija.

Ortoreksija trenutno nije priznata kao klinička dijagnoza. Zbog sve izraženije svesti o zdravoj hrani raste i broj vegana i onih koji izbacuju gluten iz svoje ishrane. To su razlozi sve većeg broja pacijenata sa simptomima ortoreksije. Iako postoje stručnjaci koji smatraju da ortoreksija treba zvanično da se prizna kao dijagnoza i da se tako i tretira, postoje i oni koji smatraju da to nije potrebno.

Da li ste i vi opsednuti zdravom hranom?

Glasajte

Tako, najnovije izdanje o psihijatrijskim dijagnozama, Dijagnostički i statistički priručnik o mentalnim poremećajima (DSM-5), ne uključuje ortoreksiju kao zasebnu dijagnozu od anoreksije.

Dr Tomas Dun, profesor psihologije na Univerzitetu Severni Kolorado, pravi razliku između anoreksije i ortoreksije. Prema mišljenju profesora Duna, anoreksične osobe ograničavaju unos hrane u organizam prateći "zdrave dijete" s ciljem da bi bili mršavi, dok osobe sa ortoreksijom konzumiraju isključivo zdravu hranu da bi bili "zdraviji". Razlika je u motivaciji tih ljudi.

Prema podacima američke Nacionalne asocijacije za obolele od anoreksije, procenjuje se da više od 30 miliona osoba u SAD-u pati od poremećaja u ishrani.

Dr Angela Guarda ističe da je konzumiranje zdrave hrane dobro, ali da je potrebno napraviti razliku i ne postati ekstreman. Kaila Prins je zatražila stručnu pomoć i sada se oporavlja uz pomoć posebnog režima ishrane koji ne uključuje samo "zdravu hranu".

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / Klix.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka Vida

    Opsednutost bilo cime je bolest ! U umerenosti je tajna :)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima