• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja količina KAFE može zaista OZBILJNO da naškodi vašem zdravlju!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kafa je mnogima najomiljeniji napitak. Ne možemo jutra da zamislimo bez nje, baš kao ni pauzu na poslu, ni viđanje s porodicom i prijateljima. Ali, šta će da se desi ako u sebe unesemo više kofeina nego što bi trebalo?

  • 5

Svi znamo da kafa, u razumnim količinama, i te kako pozitivno deluje na naše zdravlje. No, koja je to doza opasna da ne samo može da ostavi loše posledice, već čak i život da ugrozi?

PILA SAM KAFU SVAKO VEČE MESEC DANA ZAREDOM: Evo šta mi se dogodilo!

Ako ste ostavili kafu da stoji 5 sati, da li smete da je popijete?

Za početak, važno je znati da aktivne supstance iz kafe - kofeina - ima ne samo u crnom napitku, već i u čaju, čokoladi, brojnim gaziranim i energetskim napicima... Efekti ovog psihostimulansa traju satima nakon konzumacije.

Kofein pomaže u prevenciji brojnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove, a dokazano je da zaista poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Takođe, konzumacija kofeina pre vežbanja poboljšaće efikasnost svake telesne aktivnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stručnjaci se slažu da u jednom danu ne bi trebalo da u svoj organizam unesemo više od 400 mg kofeina. Ipak, potrebno je imati na umu da je mnogima 400 mg kofeina previše, odnosno da je ta doza prilagođena za zdravu odraslu osobu, prosečne težine. Zato bi, na primer, adolescenti trebalo da uzimaju najviše 100 mg dnevno.

Poređenja radi, jedna šoljica kratkog espresa sadrži 64 mg kofeina, šolja jake turske i do 100 mg, dok blaže kafe s mlekom, kapućino, moka, baš kao i crni čaj, imaju oko četrdesetak miligrama. Čak ni kafa bez kofeina nije u potpunosti “čista” i može sadržati i do pet miligrama ovog stimulansa.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Preterana konzumacija tokom dužeg perioda, na primer u periodu od nekoliko meseci, može da izazove zavisnost, ali i migrene, depresiju, umor, povišenu temperaturu, pojačan osećaj žeđi, dijareju, vrtoglavicu...

Isto tako, mogući su i ozbiljniji zdravstveni problemi, za koje je neophodna hitna lekarska intervencija, kao što su poteškoće s disanjem, povraćanje, halucinacije, bol u grudima, neritmično lupanje srca, tikovi, nekontrolisano grčenje mišića, pa čak i šok.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Posebno na oprezu bi trebalo da budu trudnice i dojilje, jer beba može da se predozira kofeinom bilo u stomaku, bilo preko majčinog mleka. Ako primetite kod svog deteta neke od gore pomenutih simptoma, odmah se obratite lekaru.

Sve u svemu, i za kafu važi kao i za sve drugo u životu – pravilo zlatne sredine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Da li se vama nekad dogodilo da se predozirate kafom i drugim napicima i namirnicama koje sadrže kofein?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vlada

    11. novembar 2015. | 14:29

    Auuu a ja pijem po 6 turske

    Podelite komentar

  • Acko

    11. novembar 2015. | 14:09

    ..za moje blizu 70.te godine,popijem sa jutarnjom 3 deci.turske kafe..do 15.00 časova..i'prija mi..ne konzumiram duvan..

    Podelite komentar

  • Шоне

    12. novembar 2015. | 14:42

    Некако легне,после доручка.

    Podelite komentar