• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki pravi vernik mora da ima ove stvari na trpezi za Badnji dan i Badnje veče

Vreme čitanja: oko 1 min.

Badnje veče predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje. A evo šta obavezno mora da bude posluženo na stolu

  • 5

Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni. Mesi se badnjačka pogača (u nekim krajevima se zove “badnjača”, u drugima “zdravlje”), obična pogača bez kvasca. 

Na stolu se obavezno nalazi vino, med i žito.

Domaćice za večeru spremaju pasulj prebranac, prženu ribu, posne sarmice, a od salata, tu je neizostavna zimnica u vidu kiselog kupusa i turšije.

Takođe, ukućani mogu da se zaslade svežim i suvim voćem: kruškama, jabukama , pomorandžama, suvim šljivama, urmama, smokvama, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima….

Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pred tako pripremljenom večerom, nakon što je u kuću uneo badnjak, domaćin se prekrsti i izgovori molitvu. Pogaču nudi svim ukućanima uz vino i zdravicu.

Na kraju Badnje večeri svi ukućani trebalo bi da spavaju na slami. Ona se ne sklanja sve dok traje slavlje. Kuća se ne čisti i ne izbacuje se đubre ni do drugog dana Božića.

Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću simbolizuje se dolazak Isusa Hrista u naše domove, ali i naša srca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • miroslav

    6. januar 2016. | 20:35

    Nisam siguran da smo pravi vernici SAMO ako sve ovo imamo na trpezi! Setimo se onih koji nemaju mogucnost da sve ovo kupe ili cak nemaju niti sopstveni dom!

    Podelite komentar

  • vlada

    7. januar 2016. | 21:50

    Hoćete li vi shvatiti da vera nije ono što uradiš i imaš na trpezi?! Mnogo ljudi nema da priušti ni prase ni med ni vino...ali se zato pomoli i zahvali Bogu na zdravlju i svakodnevnim sitnicama koje čine život

    Podelite komentar

  • 1980srbin

    6. januar 2016. | 21:18

    Pravi vernik je onaj koji se nece odreci Hrista ni po koju cenu pa ni po cenu zivota svoga,neverujem da je nas bas previse,ali nas ima Hvala Bogu

    Podelite komentar