Lekari ovu hranu nikad ne bi stavili u usta! A vi?

Stručnjaci, koji prate razvoj bolesti, izbegavaju da jedu pojedine "zdrave" namirnice. Na vama je da li ćete im poverovati ili ne

Brokoli, Ishrana, Zdrava hrana, Gađenje, Post
Foto-ilustracija: Profimedia

Bil Marler je advokat koji je svojim klijentima, koji su se otrovali hranom, u parnicama "osigurao" više od 600 miliona dolara. Kroz razne sudske procese shvatio je koje su namirnice u najrizičnijim grupama za trovanje, a najčešće je reč o zarazi bakterijom ešerihijom koli. To ga je nateralo da neka jela nikada više ne stavi u usta.

Koja je ovo biljka? Jedete je svaki dan, a sigurno nemate pojma! (FOTO)

Evo šta može da vam se se desi od PREVIŠE vitamina C!

O kojim namirnicama je reč, otkrio je za "Independent".

Evropske ostrige (kamenice)

Marler je rekao da je u poslednjih pet godina bio svedok više trovanja hranom zbog konzumiranja morskih školjki, nego u poslednje dve decenije. Razlog je, tvrdi, u činjenici globalnog zagrevanja mora, što doprinosi lakšem razmnožavanju bakterija u, na primer, školjkama. Kamenice su pretnja jer se jedu sirove.

Foto-ilustracija: Foter/rhiannonstone

Foto-ilustracija: Foter/rhiannonstone

Polugotovo ili isprano voće i povrće

Polugotovo ili isprano  voće i povrće je spremno je za  pripremu obroka, ali Marler tvrdi da ovakve namirnice izbegava "poput kuge" zbog pretnje zaražavanjem bakterijom ešerihijom koli. Što više ljudi radi u obradi i procesuiranju hrane, opasnost od zaraze je veća, tvrdi.

Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com

Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com

Sirovo meso i jaja

Gotovo sirov ili slabije pečen biftek svakako se neće naći na tanjiru Bila Marlera. Meso, prema rečima stručnjaka, treba da bude pripremljeno na temperaturi višoj od 160 stepeni kako bi se sprečila zaraza ešerihijom koli ili salmonelom. Što se tiče sirovih jaja, Marler neće da ih konzumirati, iako tvrdi da je danas znatno manja pretnja od zaraze salmonelom, nego pre 20 godina. Ali on neće da rizikuje.

Foto-ilustracija: Foter/Eser Aygün

Foto-ilustracija: Foter/Eser Aygün

Nepasterizovano mleko i sokovi

U poslednje vreme je trend uveravatii ljude da što češće piju nepasterizovano mleko i sokove jer se na taj način ne gubi toliko nutritivnih vrednosti u njima. Ipak, Marler navodi kako pasterizacija nije opasna dok sveže i nepasterizovano mleko ili sok može da sadrži bakterije, viruse i parazite.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Ešerihija koli, Hrana, Jaja, kuhinja, meso, Ostrige, Povrće, Salmonela, Trovanje, Trovanje hranom, Voće, Zdravlje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • N
    Nik

    Pa sta onda jede?!

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

Nestalo vam je jaja, a mrzi vas da idete u prodavnicu? Brzopotezni recept za palačinke bez jaja

Nikad ukusniji kolač od keksa koji ne morate čak ni da pečete!

Krompir sa spanaćem iz rerne gotov za 20 minuta!

Omiljeni kolač Jelene Đoković: Čokoladna poslastica bez brašna i jaja

Najbolji recept za mafine u kojem vi birate ukus koji najviše volite

3 tajne savršeno kuvanog pirinča koje će svako vaše jelo učiniti izvrsnim

Sočan, brz i jednostavan ručak: Lovačke šnicle u paradajz sosu

Brzi kolač od jogurta sa voćem: Poslastica za svaki dan koja se ne peče (VIDEO)

8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Jedno od najukusnijih jela: Pohovana punjena paprika sa sudžukom (VIDEO)

Penasti sufle od pomorandže: Idealni desert za sve koji vole ovu aromatičnu kombinaciju ukusa

Najbolji prženi mladi krompirići koje ste ikada probali

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima