• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osećate se MAMURNO, a sinoć niste popili ni kap alkohola? Niste jedini! Saznajte gde ste pogrešili

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste juče bili na dečjem rođendanu, a danas imate utisak kao da ste celu noć bančili - za to je u stvari odgovorna hrana koju ste jeli

  • 2

Možda ste prethodne večeri malo preterali sa čokoladom, napolitankama i sokovima, te se jutros ne osećate baš najbolje. Zapravo, osećate se mamurno, kao ste prethodne večeri počeli sa tekilom a završili sa pivom. Zato treba da znate sledeće: isti osećaj koji vam donosi koja čašica više mogu vam izazvati i slatkiši!

IZLEČITE MAMURLUK: 5 saveta koji će ponovo NAPRAVITI ČOVEKA od vas (VIDEO)

Ovo voće OBOŽAVATE, a niste imali pojma da LEČI MAMURLUK

Dakle, to nije mamurluk u doslovnom smislu, ali ako pojedete previše slatkiša, možete imati neke simptome mamurluka: nervozu, glavobolju, vrtoglavicu, piše Huffington Post, a prenosi net.hr.

- Mamurluk izazvan šećerom zaista postoji, u tom smislu da se možete osećati veoma loše kada unesete veliku količinu šećera - kaže nutricionistkinja Kim Larson.

U prvom trenutku prerađeni šećer povećava nivo endorfina u telu i zbog njega se osećamo dobro. - Zatim naglo pada nivo šećera u krvi, zbog čega osećate umor, nervozu, sve vas iritira - kaže dr Larson.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako se tek ponekad prejedete slatkiša, to nije tako strašno, ali ako često unosite preterane količine šećera, to može ostaviti dugoročne posledice na zdravlje, a može čak dovesti do promena u mozgu.

Ukoliko često unosite mnogo šećera, postoji rizik da vam to postane navika, a dr Laura Šmit sa Univerziteta u San Francisku kaže da ta navika zapravo postaje zavisnost.

- Nemamo nekih specifičnih istraživanja o mamurluku, ali imamo prilično dobre dokaze o neverovatnoj želji za slatkišima i posledicama prejedanja od slatkiša. U određenom vremenskom roku možete promeniti sistem centra za nagrađivanje u mozgu. O tome treba razmisliti - kaže dr Šmit.

Naime, šećer povećava nivo domapina, u delu mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva. Ako dopamin spolja ubacujemo u organizam, kroz slatkiše, tokom vremena mozak počinje da shvata da ne mora proizvoditi toliko dopamina.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zato, čim se smanji ili izbaci tzv. spoljni dopamin, odnosno slatkiši, nastupa ona neobuzdana želja za slatkim.

Najbolji način da izbegnete ove negativne posledice unosa šećera jeste da ograničite unos namirnica i napitaka koji sadrže šećer.

- Svakodnevno unošenje šećera u organizm nije potrebno - kaže nutricionista dr Larson.

Evo jednog napitka koji će vas zagrejati, ima veze sa alkoholom, ali ne izaziva mamurluk. Spremite kuvano vino:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • BASA

    8. novembar 2016. | 08:17

    Ako umesto , auta ili GSP -a , tog jutra odete na posao pesaka , nece biti mamurluka I ako ste manje spavali ! Iz iskustva , posle slave ! Probajte !

    Podelite komentar

  • riddick

    8. novembar 2016. | 12:05

    Ja imam neku naviku da nemogu zaspat pre zore jbg I osećam se umorno I nikako mamurluk često odkad je internet uveden ja nespavam .

    Podelite komentar