• 17

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto se REN I MESO toliko dobro slažu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Barena kolenica s renom, šunka s renom, rinflajš sa sosom od rena, pečenje s renom, riba u umaku od rena... Kako to da ovaj ljutkasti koren ide tako dobro uz apsolutno svako meso?

  • 17

Odvajkada je u našoj tradiciji običaj da se jača jela služe s renom. Nisu naši stari bili nimalo glupi – jer koren rena ne samo da je sam po sebi vrlo zdrava namirnica i ukusan začin, već i ima moć da učini da nam teška, slavska ili praznična hrana mnogo lakše padne na stomak.

Ljuti koren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba jesti što češće, a to posebno važi za dijabetičare i one koji konstantno osećaju umor. Koristi se i kao lek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cenjen i kao antiseptik i diuretik.

Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume...

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešće se služi kao umak uz masna, jaka i kisela jela. Najbolji prijatelj mu je kuvana i pečena govedina, ali fenomenalno ide i uz jagnjetinu, ribu ili svinjsko pečenje.

Takođe, mladi ljudi obožavaju da u umak od rena umaču pohovano meso, pomfrit ili grickalice poput čipsa.

Jedina mana koju ren poseduje, jeste to što štipa oči dok se renda, pa ga je vrlo neprijatno spremati u kućnoj radinosti.

Preliv-od-majoneza-sa-dodatkom-mariniranog-rena

Na sreću, Dijamant je napravio gotovi “Preliv od majoneza sa dodatkom mariniranog rena, umak koji možete da nosite svuda sa sobom i u omiljenom renu uživate u svakoj prilici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kakva

    21. novembar 2016. | 18:03

    Reklama uvijena u tekst!

    Podelite komentar

  • Orao

    21. novembar 2016. | 13:33

    Od svih tih umaka i soseva nekako mi je naj ukusnije prase sa raznja.

    Podelite komentar

  • Pedja

    21. novembar 2016. | 12:53

    Ide uz mnogo toga. Probajte ren u supu, super je.

    Podelite komentar