• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD IM JE SEZONA: Sedam neodoljivih razloga za činiju smokava svakog dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pijačne tezge su pune smokava, rajskog voća koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. U pitanju je vredna namirnica poznata po lekovitim svojstvima, biljka koja puno daje, a malo traži

  • 0

Visok procenat magnezijuma

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i nervnog sistema. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i u značajnoj meri usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego obične.

Vitamini i minerali

Obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i beta-karotenom. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego kod bilo kog drugog voća i povrća jedan su od razloga zašto bi smokvu trebalo jesti svaki dan. Pektin je rastvorljivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema sa cirkulacijom i kod nesanice.

Prirodni šećeri

Visok udeo prirodnih šećera obezbediće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno, kod dijabetičara mora da postoji dodatan oprez, posebno kod suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

Izvor energije

Suve smokve predstavljaju izvrstan izvor brojnih nutrijenata, Istovremeno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce. U kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealna užina. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, bešike.

Snižava holesterol

Smokve sadrže i biljne sterole, za koje je dokazano da imaju povoljno dejstvo na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Sprečava rak

Brojne studije otkrile su u smokvama jedinjenja sa potencijalnim antikancerogenim delovanjem, kao što su benzaldehid i kumarin. U naučnim studijama smokve su pokazale obećavajuće rezultate, naročito kada je reč o karcinomu prostate i kože.

Slažu se uz sve

Sveža smokva sadrži do 80 odsto vode i 60 odsto prirodnog šećera, stoga je dobrobit od smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus savršeno se slaže sa slanim namirnicama, kao što su ovčiji ili kozji siri,  a možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od živine. Od sveže smokve mogu se praviti kompot, pekmez i fermentisana pića.

(Zadovoljna.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti