• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva recepta za savršenu božićnu česnicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravljenje česnice je ritual kojim svaka srpska domaćica započne božićno jutro. Kako bismo vam olakšali posao, predstavljamo vam dva orginalna recepta

  • 0

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Donosimo dva recepta za božićnu česnicu.

Recept 1

Sastojci:

Kilogram belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema:

Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Recept 2

Sastojci:

1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema:

Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti