• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

LAJT JE TEŽAK ZA PSIHU: Dijetalni napici izazivaju depresiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konzumiranje većih količina lajt gaziranih napitaka može da poveća opasnost od pojave depresije, pokazalo je upravo završeno američko istraživanje

  • 0

Rezultati koji će biti predstavljeni u martu na godišnjem sastanku Američke akademije neurologa nisu pokazali da li su "lajt" gazirani napici direktni izazivači depresije, jer se ne može isključiti uticaj drugih faktora kao što su stresni način života ili genetska sklonost.

Istraživači su analizirali podatke vezane za oko 263.900 Amerikanaca starosti između 50 i 71 godine, kojima su od 1995. do 1996. godine postavljana pitanja u vezi sa konzumiranjem napitaka. Desetak godina kasnije, od 2004. do 2006, istim ljudima je postavljeno pitanje da li im je lekar već dijagnostikovao depresiju tokom 2000-ih godina.

Dijetalna pića

Poređenjem odgovora na to pitanje i starijih podataka, istraživači su zaključili da su osobe koje su redovno pile gazirane napitke bile u proseku za 30 odsto podložnije oboljevanju od depresije od ostalih. Ta opasnost je, međutim, posebno bila izražena kod konzumenata "lajt" gaziranih napitaka kod kojih je iznosila 31 odsto, dok je kod konzumenata klasičnih gaziranih napitaka bila 22 odsto. Konstatacija je ista i za voćne sokove, čiji "lajt" oblici, kako je ustanovljeno, izlažu većoj opasnosti od depresije.

Koka kola

Poređenja radi, osobe koje su pile četiri ili više šoljica kafe dnevno imale su deset odsto manje izglede da im bude postavljena dijagnoza depresije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti