• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magični napitak protiv nadutosti i gasova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problemi nadutosti i gasova najčešće se javljaju zbog nedovoljno sažvakane hrane, kao i pojedinih namirnica bogatih ugljenim hidratima i laktozom. Međutim, postoji napitak koji će rešiti vaše probleme

  • 0

Problemi nadutosti i gasova muče mnoge. Neprijatni grčevi u želucu i uznemirena creva javljaju se uglavnom kao posledica nedovoljnog žvakanja hrane, kada se unosi više vazduha nego što je potrebno. Takođe, na pojavu ovog problema utiču i ugljeni hidrati, kao i laktoza iz određenih namirnica poput mleka, kupusa i nekih vrsta žitarica.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Ambro Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Ambro

Mnogi začini i biljke olakšavaju varenje, pa se ljudima koji imaju ove probleme preporučuje da ih što češće koriste. Međutim, najveći uticaj na smanjenje ovih tegoba imaju takozvani karminativi, biljke koje su bogate eteričnim uljima, koja blagotvorno deluju na varenje. One podstiču stvaranje enzima koji olakšavaju varenje, a među njima se ističu začini poput đumbira, anisa, nane i majčine dušice.

Kako bi se pojačalo njihovo umirujuće dejstvo, treba ih kombinovati sa kamilicom ili maslačkom, a ako ih još dodate u jogurt sa probioticima, zajedno sa parčetom ananasa, koji je bogat enzimima, napravićete napitak koji će vam olakšati varenje i osvežiti dan. Evo recepta koji će vas osloboditi svih problema sa varenjem.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / photostock Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / photostock

1 šoljica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka  

1 šoljica jagoda  

1 šoljica komadića ananasa  

1 jogurt s probiotskim bakterijama  

1 kašičica meda  

1 šoljica kockica leda 

Sve sastojke ubacite u blender i sačekajte dok se dobro ne sjedine. Nakon toga, sipajte u čašu i uživajte u osvežavajućem napitku.

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti