• 10

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako naseckati luk bez suza?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Verovatno ste do sada prolili litre i litre suza dok ste za neku ukusnu čorbu ili pečenje seckali luk. Ali došlo je vreme da kažete stop plakanju

  • 10

Kažite stop plakanju tokom seckanja crnog luka. Koliko ste samo litara suza prolili zbog njega? Vreme je da mu stanete na put i da u potpunosti neutrališete njegovu sposobnost da vam natera suze na oči. A da li ste se ikada zapitali zbog čega tačno plačemo?

Kada režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reaguje sa sulfoksidima kojima luk obiluje i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada je detektuju živčani završeci očiju, prepoznaju je kao stvar koja bi mogla da oštetiti oči. Signal se šalje u moždano stablo, a moždano stablo u suznu žlezdu šalje signal koji automatski aktivira refleksne suze.

Foto-ilustracija: Foter.com/ visualpanic Foto-ilustracija: Foter.com/ visualpanic

Međutim, ceo proces možete da sprečite uz samo par trikova. I plakanja više neće biti.

Stanice hladnog luka sporije reaguju kada se on prereže, stoga ovo povrće ohladite pola sata u frižideru pre sečenja. Jednako tako ga možete zamrznuti na od 10 do 15 minuta pre sečenja.

Foto-ilustracija: Foter.com/ whologwhy Foto-ilustracija: Foter.com/ whologwhy

Luk režite nožem s oštricom od nerđajućeg čelika koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Oštrica treba da bude mokra kako bi privukla sastojak iz luka koji deluje kao suzavac.

Luk režite u blizini sveće. Toplota će privući sumpor koji zauzvrat neće biti korozivan za vaše oči.

Foto-ilustracija: Foter.com/ cornerofart Foto-ilustracija: Foter.com/ cornerofart

Usmerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.

Žvaćite žvakaću gumu dok režete luk. Prema nekim teorijama, na ovaj način ćete više disati kroz usta i samim time udahnuti sastojke pre nego što uspeju da stignu do očiju.

Foto-ilustracija: Foter.com/ Another Pint Please... Foto-ilustracija: Foter.com/ Another Pint Please...

Dodatni savet

Ako vas muči miris luka na prstima i noktima, protrljajte ih solju ili umačite u limunovom soku pet minuta. Miris će nestati, a vaši će nokti ujedno biti belji.

( T.M. / ordinacija.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • lana

    7. jul 2013. | 16:12

    Ma nemojte da ga sečete i neće biti suza.. Provereno..

    Podelite komentar

  • pedja

    7. jul 2013. | 22:34

    Reci babi koja ga sadi da ne prdi :-)

    Podelite komentar

  • Lesa

    7. jul 2013. | 13:15

    Ma samo kroz vodu i gotovo.Proverena stvar.

    Podelite komentar