• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

ELIKSIR ZDRAVLJA: Krigla piva na dan čuva srce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Već dva do tri sata sata nakon ispijanja pola litre piva dolazi do omekšavanja aorte i podsticanja bolje cirkulacije, zbog čega je rizik od srčanog udara za trećinu manji

  • 5

Evo još jednog izgovora da se tokom vrelih letnjih dana rashlađujete svojim omiljenim alkoholnim pićem. Pola litre piva na dan može poboljšati zdravlje srca, jer čini arterije fleksibilnijima i podstiče cirkulaciju, pokazala je studija grčkog Harkopio univerziteta.

Kako tvrde naučnici, umereno pijuckanje piva vrlo je korisno za organizam, a efekat na bolji protok krvi je vidljiv već nakon tri sata. Podaci govore da flaša piva na dan smanjuje rizik od srčanog udara za trećinu, dok bezalkoholno pivo nema taj učinak na organizam.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Nicholas Tarling Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Nicholas Tarling

Naučnici su bolju prokrvljenost srca testirali prema krutosti aorte, koja je nakon jednog piva postala fleksibilnija. Oni smatraju da je za dobar učinak piva na kardiovaskularni sistem zaslužna kombinacija antioksidanata i alkohola, a tamno pivo ima još bolji efekat od onih svetlih.

Foto-ilustracija: Foter/Mr Tickle - Wachoo Wachoo Tribe Congressman Foto-ilustracija: Foter/Mr Tickle - Wachoo Wachoo Tribe Congressman

Ipak, lekari ističu da ne trebalo svakodnevno preterivati s alkoholom, jer tada on ima suprotan efekat na zdravlje i doprinosi razvoju raznih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dr

    6. jul 2013. | 09:09

    Fizicka aktivnost i mala kolicina alkohola (posebno neke sorte vina) podizu nivo HDL ("dobrog holesterola") koji stiti srce :)

    Podelite komentar

  • Mashine Gun

    5. jul 2013. | 16:51

    Ma kakvo pivo kakav alkohol to je minimalno za samo 30 minuta blaze fizicke aktivnosti po par puta nedeljno se postize mnogo mnog voise zdravijeg dejstva! Alkohol je otrov!

    Podelite komentar

  • Mikac

    15. jul 2013. | 00:21

    Ima luuuuuudo dejstvo xD

    Podelite komentar