Vreme čitanja: oko 1 min.
ČUVARI OČIJU: Paprike su dobre za vid
Vreme čitanja: oko 1 min.
Voće i povrće najbolje je jesti kada im je sezona, jer se samo tada njihovi zdravstveni potencijali u potpunosti ispoljavaju. Tokom čitavog leta, pa sve do kasne jeseni, vreme je za paprike
Paprika ima nisku kalorijsku vrednost, ali je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače.
Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika. Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači koju štite od negativnog uticaja svetlosti.
Mada luteina i zeaksantina ima u zelenom povrću, kao što su zelje ili brokoli i voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor. Zato bi ovo povrće tokom sezone trebalo svakodnevno konzumirati, pre svega svežu u različitim salatama, ali i kuvanu ili pečenu.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.