• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

ŠTA JE ZDRAVIJE: Svinjska mast ili ulje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polovinom prošlog veka objavljen je rat mastima i masnoj hrani. Krto meso sa što manje masti, meso koje će umanjiti rizik od bolesti, postalo je suštinski interes potrošača, lekara i nutricionista

  • 6

Polovinom prošlog veka objavljen je rat mastima i masnoj hrani. Krto meso sa što manje masti, meso koje će umanjiti rizik od bolesti, postalo je suštinski interes potrošača, lekara i nutricionista. Do 2000. godine objavljeni su mnogobrojni podaci o masnokiselinskom sastavu mesa, značaju kiselina i holesterolu u ishrani ljudi.

- Jedan od najvažnijih aspekata izučavanja masnokiselinskog sastava mesa u vezi je s omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Taj odnos treba da bude 1 : 4. Savremeni način ishrane je taj odnos doveo do neverovatnih 1 : 20. Razloge u povećanju tog odnosa treba tražiti u upotrebi naročito suncekretovog ulja u ishrani ljudi, koje sadrži znatne količine omega 6 masnih kiselina - kaže za "Potrošač" Milan Baltić, šef Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica pri Veterinarskom fakultetu.

On objašnjava da se ne sme zaboraviti na značaj štetnih razgradnih produkata koji nastaju prilikom toplotne obrade ulja, posebno pri njegovom višekratnom zagrevanju.

Foto-ilustracija: Foter/kjetil_r Foto-ilustracija: Foter/kjetil_r

- Toplotnom obradom svinjske masti količina štetnih razgradivih produkata je neuporedivo manja nego pri obradi ulja. Sadržaj masti koji predstavlja jednu od glavnih briga u vezi sa konzumacijom mesa varira od vrste, porekla i načina ishrane. Meso sa većim sadržajem masti, kao što je svinjsko ili goveđe meso, ne razlikuju se znatno od ćurećih ili pilećih grudi u pogledu nutritivnog sadržaja, a ujednačen sadržaj nutritivnih komponenti opravdava njegovu ulogu u ishrani - ističe Baltić, i dodaje da se stavovi i odnosi prema upotrebi masti u ishrani poslednjih godina menjaju, i na taj način demistifikuju negativnu sliku o upotrebi mesa.

- Jedan od najilustrativnijih primera za to su studije V. Arnete  objavljene u tri nastavka u jednom od najstarijih, a nekad i najuticajnijih časopisa o mesu. Pomenute studije nose naslov "Ko dobro jede, duže živi" a zasnovane su na podacima autora o načinu ishrane savremenog čoveka. Poslednja rečenica u ovim studijama glasi: "Uopšteno rečeno, demonizacija masti u ishrani nema naučni osnov" - kaže Baltić.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika / Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • marko

    14. novembar 2013. | 14:53

    Pa koliko hiljada godina se meso i zivotinjska mast nalaze u ljudskoj ishrani? I onda se nadje par kvazi naucnika koji drze predavanje kako je to lose... Na stranu to kako se hrane te zivotinje po farmama i cime se sve spricaju (divljac je najzdravija, niti su vakcinisani, niti spricani raznim hormonima i cime sve ne i sta im fali? Nista) Pa tako su onomad tvrdili da mleko ne valja i da majke ne treba da doje decu nego je vestacka hrana za bebe bolja?!? Sve sami eksperti svega i svacega, jadni mi sa njima...

    Podelite komentar

  • Sumadinac

    14. novembar 2013. | 13:23

    Mast 100%

    Podelite komentar

  • balkan boy

    14. novembar 2013. | 16:03

    Zasto na ovom Telegraf portalu čitam pocetak teksta uvek dva puta na bilo kojoj temi? Da li to sluzi kao skraćenica nekome koga mrzi da cita?

    Podelite komentar