Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!

Musaka koja će vas oduševiti

Prava grčka musaka bi mogla da bude odličan izbor za današnji ručak. I zato, evo jedinstvenog recepta za vas.

Povrće:

3 velika krompira (oljuštena i skuvana)

5-6 supenih kašika maslinovog ulja

1 crni luk

2 srednje tikvice

2 manja patlidžana ili jedan veliki

majčina dušica

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za sos:

1 crni luk

2 supene kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

3 prstohvata šećera

polovina kafene kašičice muskantnog oraščića

1 kafena kašičica cimeta

500 grama mlevene junetine

400 grama gustok sosa od paradajza

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za bešamel:

100 grama butera

100 grama brašna

750 ml punomasnog mleka

mleveni biber

prstohvat muskantnog oraščića

100 grama izrendanog parmezana

3 žumanceta

Priprema povrća:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte tiganj na jakoj vatri

Isecite krompire na kolutove i pržite ih na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu boju sa obe strane (i da puknu nije važno).

U jedan pleh (25x30) premazan minimalnom količinom maslinovog ulja poređajte krompire, tačnije pokrite dno pleha jednim slojem, pospite timijanom uz malo soli i bibera.

Iseckajte crni luk na jako tanke kolutove i malo ga propržite u istom tiganju u kojem ste pržili krompir. Čim završite poređajte ga u pleh iznad sloja krompira dok ne pokrijete čitavu površinu pleha.

Iseckajte tikvice na kolutove i takođe ih propržite u istom tiganju uz malo maslinovog ulja. Sačekajte da dobiju malo boje i njima pokrijte površinu pleha tako praveći treći sloj iznad krompira i luka.

Potpuno istu proceduru kao sa tikvicama ponovite i sa patlidžanom - propržite ga dok ne dobije malo boje i prekrite površinu pleha.

Dodajte malo timijana, soli i bibera.

Priprema sosa:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Deblje iseckajte crni luk i stavite ga u isti tiganj (jaka vatra i malo maslinovog ulja) koji ste koristili za pripremu povrća.

Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga crnom.

Dodajte malo šećera, muskantnog oraščića, cimeta, pelat i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Drvenom varjačom mešajte i po dnu kako bi se pelat što bolje sjedinio sa smesom i imao lepši ukus.

Dodajte meso u tiganj i mešajte dobro dok se meso ne sjedini sa ostatkom smese.

Dodajte i parčiće paradajza i sve vreme mešajte na umerenoj vatri 10 do 15 minuta.

Pre nego što sos sklonite sa vatre dodajte malo soli i bibera.

Priprema bešamela:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte šerpu na srednjoj vatri.

Dodajte buter.

Cim se istopi dodajte brašno i umešajte smesu.

Dodajte mleko, ali postepeno u malim dozama sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Imajte na umu da ćete mleko dodavati od 7 do 10 puta, polako ali sigurno da bi sos ispao baš kako treba.

Čim bešamel provri znači da je gotov. Trebalo bi da je kremast i gladak.

Sklonite ga sa ringle i dodajte mleveni biber, muskatni oraščić, malo parmezana (polovinu od količine koju smo naveli), tri žumanceta i dobro promešajte.

I, konačno, priprema musake:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Dodajte 200 grama bešamela (dakle ne ceo) u smesu sa mesom. Promešajte meso i bešamel kako bi se svi sastojci dobro vezali tokom pečenja u rerni.

Ako treba, dodajte još soli i bibera.

Na prethodne slojeve povrća u tepsiji dodajte sloj mesa.

Na meso dodajte ostatak bešamela da prekrije ceo pleh.

Preko bešamela narendajte ostatak parmezana.

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Musaka treba se peče od 35 do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Pošto se ispeče, ostavite je 60 minuta da se ohladi, a potom je isecite i servirajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: kuvanje, musaka, Recept, Recepti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • D
    Dixi

    Recept kao doktorat da je pisan .Toliko zacina i przenja i kuvanja i sta ostane od vitamina u povrcu posle tolike obrade ?

  • Y
    y

    Bolja je grčka salata

  • G
    Gagi

    Ma nasa je bolja 10 puta a tek punjene paprike eeeeee

Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije

Zaboravite na džin-tonik! Hit piće iz lončića za kojim su Hrvati poludeli (RECEPT)

4 fantastična predloga za osvežavajuće letnje kafe

Evo kako ćete za samo 5 sekundi biti sigurni da je meso koje kupujete sveže

Recept koji je podelio Instagram: Slavna kuvarica otkrila kako se pravi salata od samo dva sastojka

3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Pravi ljubitelji pice nikada ovako nešto ne bi kupili, a vi?

Čokoladna poslastica bez brašna i jaja: Ovo je omiljeni recept Jelene Đoković, a voli ga i Nole

Hrana koja leči: Portugalska tradicionalna supa je nešto najlepše što ćete probati

Napravite fini hrskavi francuski baget

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

Neobična poslastica od kajsija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

Obrok za 20 minuta: Španska salata koja je spremna očas posla idealna je za lagani ručak

Mere na šolje: Napravite brzinsku domaćinsku proju za manje od pola sata

Evo šta boja žumanceta govori o kvalitetu jaja: Obratite pažnju ako je previše svetlo

Koja je prava pravcata razlika između sode bikarbone i praška za pecivo?

Musli, voće i jogurt: Ledena poslastica koje je nešto najzdravije što možete da pojedete

Da li znate šta je portokalopita? Od danas to je vaša omiljena pita (RECEPT)

Pistaći i narandža: Zvuči kao recept za idealni letnji kolač

Neverovatne činjenice o lubenici koje do sada sigurno niste znali

Nektarine su lepe, ali su grilovane još lepše: Recept za neverovatno ukusnu letnju poslasticu

Suvlaki na Halkidikiju i na Lefkadi nisu isto jelo: Ovo obavezno morate znati pre letovanja u Grčkoj

Roze limunada će vas rashladiti mnogo bolje nego obična i postaće vaše omiljeno letnje piće

Zaboravite na kupovne: Napravite sami lanene pločice i grickajte ih do mile volje

Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!

Šta se nalazi u sredini planete Saturn? Slatko od višanja i čokolada (VIDEO)

4 namirnice koje će vam ugasiti žeđ podjednako efikasno kao i voda

Prava istina o tome zašto jagode sa šlagom nigde nisu tako ukusne kao na Vimbldonu

Da li možete da zamislite sladoled sa ukusom svinjetine? E, pa postoji! (FOTO)

Fritata: Najbolji način da ostatke hrane pretvorite u novo, preukusno jelo

Dijetalni sladoled koji sadrži A, B1 i C vitamin, a pravi se za samo minut-dva

Napravite originalnu grčku pitu sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Vitaminska voda koja se pravi očas posla je najbolji napitak tokom vrelih letnjih dana

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima