Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!

Musaka koja će vas oduševiti

Prava grčka musaka bi mogla da bude odličan izbor za današnji ručak. I zato, evo jedinstvenog recepta za vas.

Povrće:

3 velika krompira (oljuštena i skuvana)

5-6 supenih kašika maslinovog ulja

1 crni luk

2 srednje tikvice

2 manja patlidžana ili jedan veliki

majčina dušica

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za sos:

1 crni luk

2 supene kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

3 prstohvata šećera

polovina kafene kašičice muskantnog oraščića

1 kafena kašičica cimeta

500 grama mlevene junetine

400 grama gustok sosa od paradajza

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za bešamel:

100 grama butera

100 grama brašna

750 ml punomasnog mleka

mleveni biber

prstohvat muskantnog oraščića

100 grama izrendanog parmezana

3 žumanceta

Priprema povrća:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte tiganj na jakoj vatri

Isecite krompire na kolutove i pržite ih na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu boju sa obe strane (i da puknu nije važno).

U jedan pleh (25x30) premazan minimalnom količinom maslinovog ulja poređajte krompire, tačnije pokrite dno pleha jednim slojem, pospite timijanom uz malo soli i bibera.

Iseckajte crni luk na jako tanke kolutove i malo ga propržite u istom tiganju u kojem ste pržili krompir. Čim završite poređajte ga u pleh iznad sloja krompira dok ne pokrijete čitavu površinu pleha.

Iseckajte tikvice na kolutove i takođe ih propržite u istom tiganju uz malo maslinovog ulja. Sačekajte da dobiju malo boje i njima pokrijte površinu pleha tako praveći treći sloj iznad krompira i luka.

Potpuno istu proceduru kao sa tikvicama ponovite i sa patlidžanom - propržite ga dok ne dobije malo boje i prekrite površinu pleha.

Dodajte malo timijana, soli i bibera.

Priprema sosa:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Deblje iseckajte crni luk i stavite ga u isti tiganj (jaka vatra i malo maslinovog ulja) koji ste koristili za pripremu povrća.

Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga crnom.

Dodajte malo šećera, muskantnog oraščića, cimeta, pelat i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Drvenom varjačom mešajte i po dnu kako bi se pelat što bolje sjedinio sa smesom i imao lepši ukus.

Dodajte meso u tiganj i mešajte dobro dok se meso ne sjedini sa ostatkom smese.

Dodajte i parčiće paradajza i sve vreme mešajte na umerenoj vatri 10 do 15 minuta.

Pre nego što sos sklonite sa vatre dodajte malo soli i bibera.

Priprema bešamela:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte šerpu na srednjoj vatri.

Dodajte buter.

Cim se istopi dodajte brašno i umešajte smesu.

Dodajte mleko, ali postepeno u malim dozama sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Imajte na umu da ćete mleko dodavati od 7 do 10 puta, polako ali sigurno da bi sos ispao baš kako treba.

Čim bešamel provri znači da je gotov. Trebalo bi da je kremast i gladak.

Sklonite ga sa ringle i dodajte mleveni biber, muskatni oraščić, malo parmezana (polovinu od količine koju smo naveli), tri žumanceta i dobro promešajte.

I, konačno, priprema musake:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Dodajte 200 grama bešamela (dakle ne ceo) u smesu sa mesom. Promešajte meso i bešamel kako bi se svi sastojci dobro vezali tokom pečenja u rerni.

Ako treba, dodajte još soli i bibera.

Na prethodne slojeve povrća u tepsiji dodajte sloj mesa.

Na meso dodajte ostatak bešamela da prekrije ceo pleh.

Preko bešamela narendajte ostatak parmezana.

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Musaka treba se peče od 35 do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Pošto se ispeče, ostavite je 60 minuta da se ohladi, a potom je isecite i servirajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: kuvanje, musaka, Recept, Recepti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • D
    Dixi

    Recept kao doktorat da je pisan .Toliko zacina i przenja i kuvanja i sta ostane od vitamina u povrcu posle tolike obrade ?

  • Y
    y

    Bolja je grčka salata

  • G
    Gagi

    Ma nasa je bolja 10 puta a tek punjene paprike eeeeee

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

Omiljena poslastica Žizel Bundšen: Nešto drugačiji recept za zdrav čokoladni mus

Recept za kraljevski kolač koji je omiljena poslastica Kejt Midlton

Želite li da jedete kraljevsku pastu? Megan Markl otkrila trik za savršene i preukusne bolonjeze

Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva

Recept za letnju salatu u koju se kune Dženifer Aniston i pomoću koje ima savršeno zategnuto telo

Gosti su došli nenajavljeni? Iznenadite i vi njih brusketima od čeri paradajza i crnih maslina!

Kortni Kardašijan podelila recept za dijetalnu picu kojoj duguje savršenu liniju posle tri trudnoće

Ovako izgleda doručak Vladimira Putina i ne može da prođe bez ovog sira koji sami možete napraviti

Zdravi slatkiš: Mekan kolač s kajsijama bez ulja i margarina

Uz trik Gordona Remzija skuvajte najukusniji pirinač ikada (RECEPT)

Recept za predjelo kojim je Sofija Loren izluđivala muškarce, a priprema se jednostavno

Volite breskve bez kožice? E, pa onda morate da znate kako da je skinete u samo jednom potezu

Pravo je vreme za kompot od nektarina kojim se možete sladiti i zimi

Možda ne znate šta su gomboce, ali smo sigurni da obožavate da ih jedete (RECEPT)

Tri sira iz Srbije uvrštena u najbolje u svetu: Kilogram jednog košta oko 4 hiljade evra!

Iskoristite dok je sezona: Recept za najjednostavniji džem od kajsija koji će trajati čitave zime

"Sirotinjsko" jelo koje je Dragan Nikolić obožavao da pravi, naravno, uz pivo (RECEPT)

Manekenka podelila recept za neverovatno ukusan i zdrav tost sendvič sa sirom i breskvama

Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije

Zaboravite na džin-tonik! Hit piće iz lončića za kojim su Hrvati poludeli (RECEPT)

4 fantastična predloga za osvežavajuće letnje kafe

Evo kako ćete za samo 5 sekundi biti sigurni da je meso koje kupujete sveže

Recept koji je podelio Instagram: Slavna kuvarica otkrila kako se pravi salata od samo dva sastojka

3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Pravi ljubitelji pice nikada ovako nešto ne bi kupili, a vi?

Čokoladna poslastica bez brašna i jaja: Ovo je omiljeni recept Jelene Đoković, a voli ga i Nole

Hrana koja leči: Portugalska tradicionalna supa je nešto najlepše što ćete probati

Napravite fini hrskavi francuski baget

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

Neobična poslastica od kajsija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima