Bez njih je nemoguće zamisliti svaki svečaniji ručak: Evo kako se na jugu Srbije prave suve paprike

Suve punjene paprike imaju sasvim drugačiji ukus od svežih

Na jugu Srbije gotovo da nema svečanijeg ručka bez punjenih suvih paprika, svejedno da li posnih ili mrsnih.

Ono što je zajedničko za sve ove recepte jeste da se suve paprike operu, očiste od drški i semenki i preko njih se sipa vrela voda kako bi se omekšale i lakše se punile. Preko njih se onda stavi neka tacna koja ih pritisne ne dozvoljavajući im da isplivaju na površinu. Potrebno je oko 20 manjih ili 15 većih suvih paprika. Dok stoje u vrućoj vodi, potrebno je pripremiti nadev.

Paprike punjene pirinčem

suve paprike, paprika

Foto: Pixabay.com

Potrebno je:

- 500 g luka (može samo crni, može praziluk, a mogu se koristiti i jedan i drugi u razmeri po želji);

- 500 g pirinča;

- mlevena crvena paprika, slatka ili ljuta;

- po želji, kašika tucane suve paprike;

- oko 1 dl ulja;

so po potrebi.

Sitno seckani luk dobro izdinstati na ulju, pa kada postane staklast, dodati tri kašike aleve paprike i pirinač prethodno opran, posoliti i mešati dok se ne dobije ujednačena masa. Uliti 2 dl vrele vode, prodinstati oko dva minuta i skloniti s vatre. Paprike izvaditi iz vode, ocediti ih i puniti prohlađenim nadevom. Voditi računa da paprike ne ostanu poluprazne, pogotovo ako su dugačke i uske. Lagano prstima potisnuti pirinač ka rogu paprike kako bi bile ravnomerno napunjene.

Paprike ređati u pouljenoj tepsiji tako da budu sabijene i naliti onom vodom kojom su bile poparene i kojoj je prethodno dodata kašičica soli. Paprike treba da tek ogreznu u vodi, ali da je ne bude previše, odnosno, da ne prelazi voda preko njih. Staviti tepsiju u rernu zagrejanu prethodno na 200 stepeni, zapeći desetak minuta, pa je prekriti aluminijumskom folijom. Ostaviti da se krčkaju oko pola sata, da upiju vodu i nabubre, a zatim isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti tepsiju u rerni kako bi se zapekle i kako bi sva voda isparila. Suve paprike su dobre onda kada nema ni kapi vode u tepsiji posle pečenja.

Paprike punjene povrćem

suve paprike, paprika

Foto: Pixabay.com

Potrebno je:

- dve srednje glavice crnog luka ili jedan struk praziluka;

- tri čena belog luka ili kašičica granula belog luka;

- 400 g neočišćenog krompira;

- 100 g neočišćene šargarepe;

- 100 g seckanih oraha;

- pola šoljice pirinča;

- soli i bibera po ukusu;

- oko 1 dl ulja;

- dve kašičice suvog peršuna;

- dve kašičice aleve paprike.

Dok čekate da poparena paprika omekša, izdinstati luk da bude staklast, pa mu dodati povrće koje je prethodno očišćeno i narendano. Promešati, dodati soli po ukusu, oprani pirinač, peršun, izmešati da se dobije kompaktna smesa, dodati 2 dl vrele vode, prodinstati dva-tri minuta i skloniti s vatre. Dodati sitno seckane orahe, beli luk i biber.

Ocediti paprike i puniti ovim nadevom sledeći gorenavedena uputstva. Svaku papriku zatvoriti komadom seckanog krompira ili posuti s malo brašna, pa ređati u pouljenoj tepsiji gusto ih sabijajući. Naliti onom vodom kojom su bile poparene, ali ne da budu sasvim prelivene, kako rekosmo, nego samo da ogreznu u vodi.

Pokriti folijom, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći dok sva voda ne uvri, između 30 i 45 minuta. Onda isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti paprike da se zapeku.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: paprike, Punjene paprike, Recept, Ručak, suve paprike

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
  • D
    Deda Gile

    Sremac to leci svaku boljku uz hladan paradajz,vrucu pogacy i ovciji sir.

  • S
    sremac

    sremacko jagnje sa pravim bubreznjakom debelo i dobro peceno leci sve bolesti

  • N
    Nemanja

    Nisam ljubitelj paprika a po gotovo suvih.

Dijetalni sladoled koji sadrži A, B1 i C vitamin, a pravi se za samo minut-dva

Napravite originalnu grčku pitu sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Vitaminska voda koja se pravi očas posla je najbolji napitak tokom vrelih letnjih dana

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima