Koje meso je najbolje da pečete, koje da kuvate, a koje je idealno za prženje (FOTO)

Otkrivamo savršeno lake trikove za pripremanje najukusnijeg mesa

meso
Foto: Pixabay.com

Želite da pripremite ukusno meso koje će vam se topiti u vašim ustima, postoji par trikova koje će svako meso ispeći na savršenoj temperaturi.

Za meso meko kao duša najvažnije je da odaberete pravi komad i da prilagodite jačinu vatre i vreme kuvanja.

Postoje dva načina za pripremu slasnog mesa – naglo na jakoj vatri ili polako na laganoj. Sve između može rezultirati žilavim ili tvrdim mesom. To se pravilo primenjuje bez obzira na tehniku koja se koristi – kuvanje, prženje, kuvanje na pari, roštiljanje ili pečenje. Meso se sastoji od vezivnih vlakna i mišićnih ćelija koje daju sočnost.

Mesara, meso, prvi maj

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Vezivna vlakna u mesu se uglavnom sastoje od kolagena koji počinje da se raspada na temperaturi od oko 50 °C. Na nešto višoj temperaturi i mišićne ćelije se uništavaju, sok ističe, a meso postaje žilavo.

Umeće dobrih kuvara je da ispeku meso tako da se mišićne ćelije ne raspadnu ili ih pripremati toliko dugo dok ponovno ne omekšaju.
Skuplji komadi mesa, kao što su fini goveđi ili juneći odresci, janjeći kotleti obično nemaju puno vlakna pa se mogu pripremati odmah u tiganju ili na roštilju. Svinjski odresci od buta ili svinjski file odličan su izbor za paniranje i pohovanje. Biće dovoljno oko 4 minuta sa svake strane odnosno nešto više ako su komadi veći.

Žilavije komade koji se prepoznaju po prošaranoj masnoći i žilicama najbolje je peći u pećnici s poklopcem. Juneća ili teleća kolenica, juneći ili goveđi rep, juneća lopatica, masniji komadi svinjetine i carsko meso dušu su dali za laganu pripremu.

meso

Foto: Pixabay.com

Ako želite da pripremite brzinski ručak, za to će vam izvrsno poslužiti stir-fry metoda. Podrazumeva prženje povrća i mesa narezanog na veličinu zalogaja u tiganju na jakoj vatri. Za to vam mogu poslužiti pileća prsa, svinjetina ili junetina. Meso možete prethodno da stavite u marinadu kako bi bilo mekše i aromatičnije.

Pazite da ne napravite preveliku gužvu u tiganju kako se meso ne bi počelo kuvati. Radije pržite iz dva dela. Filetiranje piletine pomoći će vam da skratite termičku obradu, a obrok pripremite za petnaestak minuta. Za finu hranu nekad vam nije potrebno duže od 15 minuta. Spojite slasne komadiće mesa sa zdravim pestom na bazi orašastih plodova i poslužite ih sa špagetima. Mleveno meso takođe može poslužiti kao inspiraciju za brzinsko jelo, baš kao i kobasice.

(Telegraf.rs / punkufer.dnevnik.hr)

Tagovi: Hrana, Kuhinja, kuvanje, meso, Pečenje, Priprema, Temperatura

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima