Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Da biste napravili najbolju picu potrebno je da znate i par matematičkih formula

Nepečena sredina i zagorele ivice pice  koje su noćna mora domaćica i kuvara sada mogu postati prošlost.

Naučnica Eugenija Čeng sa Univerziteta Šefild tvrdi da je došla do revolucionarne matematičke formule za savršenu picu, uzimajući u obzir faktore kao što je odnos fila i testa.

pica

Foto: Pixabay.com

Istraživanje je pokazalo da odnos fila i baze, odnosno testa, zavisi od veličine pice, pa tako manjom picom pojedemo više fila po zalogaju. Tajna leži u tome što se i veća i manja pica peku isto vreme,  ali se na većoj pici fil rasporedi po većoj površini i razlije se bliže koricama, pa se veličina hrskavih ivica smanjuje.

Doktorka Čeng kaže da količina fila po zalogaju ne zavisi samo od debljine testa, već od balansa ukusa testa i topinga.

Formula izgleda ovako- t/d x r6/(r3 – 15)2

U formuli, „d“ je konstanta volumena testa, „t“ je konstanta volumena fila. Ostatak formule predstavlja pravi odnos baze i topinga koji  obezbeđuje savršen zalogaj. Dobijenom  formulom je otkriveno da je razlog nepečene sredine ili na pice, previše fila i priloga koje domaćice, ili domaćini, stavljaju. Što je pica manja, veći je rizik da sredina bude manje pečena.

pica

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Lanac picerija PizzaExpress je angažovao doktorku Čeng, kako bi otkrili zbog čega je njihova pica Romana od 14 inča, koja ima tanju i hrskaviju podlogu od Klasik pice od 11 inča, tako popularna. Ipak, teorijski, ljubitelji pice u potrazi za bogatijim ukusom, trebalo bi radije da biraju manju picu, sa više fila po zalogaju.

Prema rečima predstavnika lanaca picerija, njihova tajna je u originalnom testu, ali i dodatnih 15g fila po pici. Ovo je prvi put od 1965. godine da PizzaExpress menja svoj originalni recept, ali predstavnici picerije kažu da su mušterije primetile i odlično prihvatile razliku.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: kuvanje, Kuvari, Pica, testo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • S
    stvarno?

    mogu li ti isti matematichari da izrachunaju zashto perica uvek na velikom odmoru drzi ruke u dzepove?od pizze ne treba praviti nauku. koliko testa toliko nadevA. sir da bude mladji rerna ili pec za pizzu na 250 ili josh bolje na 300 stepeni od 5 do 10 min i gotovo.

  • K
    kasna jesen

    Dokoni popovi i .....

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

Nestalo vam je jaja, a mrzi vas da idete u prodavnicu? Brzopotezni recept za palačinke bez jaja

Nikad ukusniji kolač od keksa koji ne morate čak ni da pečete!

Krompir sa spanaćem iz rerne gotov za 20 minuta!

Omiljeni kolač Jelene Đoković: Čokoladna poslastica bez brašna i jaja

Najbolji recept za mafine u kojem vi birate ukus koji najviše volite

3 tajne savršeno kuvanog pirinča koje će svako vaše jelo učiniti izvrsnim

Sočan, brz i jednostavan ručak: Lovačke šnicle u paradajz sosu

Brzi kolač od jogurta sa voćem: Poslastica za svaki dan koja se ne peče (VIDEO)

8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Jedno od najukusnijih jela: Pohovana punjena paprika sa sudžukom (VIDEO)

Penasti sufle od pomorandže: Idealni desert za sve koji vole ovu aromatičnu kombinaciju ukusa

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima