Vreme čitanja: oko 2 min.
Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi
Vreme čitanja: oko 2 min.
Mnoga turska tradicionalna jela i dan danas su prisutna na našim trpezama
Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.
Ovo su Top 10 najukusnijih tradicionalnih turskih jela, a ako ste pratili popularnu tursku seriju "Sulejman Veličanstveni", neka od ovih jela možda ćete i prepoznati.
Menemen
Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.
Köfte
Köfte su kuglice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.
Mantije
Mantije vas na prvi pogled mogu asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, te se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su popraćene i velikim izborom začina.
Kuzu Tandır
Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.
Lahmacun
Ovaj ravan i hrskav hleb tradicionalno je punjen mlevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može da se jede zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.
Börek
Najčešće ispunjen mlevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu, ... Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan.
Baklava
Puna oraha i sirupa, a često i s mlevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi uvek da se jede sveža.
Pide
Često nazivan i „Turska Pizza“, pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadevima, uglavnom s mlevenim mesom ili spanaćem i sirom.
Güllaç
Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vreme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od testa, mleka, ružine vodice, oraha, i semenki šipurka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili slanutak.
Meze
Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hlebom.
(Telegraf.rs/finirecepti.net.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anadolija
Turci su kraljevi,pogotovo ti sultani sto su bili. Znali su da uzivaju u zivotu👍
Podelite komentar
Zadnje vreme
A što se ne pišete šta se jelo na dvoru cara Dušana npr? Despota Stefana Lazarevića itd... Udaviste nas sa turcima
Podelite komentar