• 2

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Pitanje koje se nameće: da li umete da prepoznate sveže i domaće gajene plodove?

  • 2

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovog povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem.

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi. Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Pažljivo osmotrite nijansu kore paradajza

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti… pa, nedefinisan! Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori – verovatno je već počeo da truli.

Paradajz

Foto: Pixabay.com

Pomirišite paradajz

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.

Stisnite plodove vrhovima prstiju

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da je možete stisnuti a da ga time ne uništite, a opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o povrću koji će se brzo pokvariti.

Kupite samo ono što možete dodirnuti

Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gde neće da vam dozvole biranje.

Pravilno ih skadištite

Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sečete za salatu pa želite da ga malo rashladite.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs/Zadovoljna.hr)

Komentari

  • Radmila

    Plati pa sta ti daju prodavci?nemoj da pipas robu,onamo od oka uzmi pa kako ti bude,jooojj bozeee!?

  • SUMADINAC KG

    ,,Stisnite plod vrhovima prstiju",i kad nekoliko kupaca to uradi a ne kupi, onaj mucenik sto prodaje, moze posle toga da baci paradajz.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima