Ovako, pirinač isprati, isprati i isprati pa potom potopiti u hladnoj vodi pola sata-sat. Potom procediti i pirinač sipati u šerpu. Na jednu šolju pirinča ide jedna ravna kašika soli i biber po ukusu. Vode dodati da bude 2cm (širina palca) iznad nivoa pirinča. Poklopiti i uključiti na max. Kada krene pokolopac da igra (da vri jako), isključiti ringlu, otkolopiti malkice i ostaviti dok vizuelno voda ne nestane. Tada se skloni sa strane, poklopi i ostavi 5-10min. Probati na par minuta. Kada ste zadovoljni, prosto otklopite šerpu i to je to. Preporučujem sorte sa malo skroba i malo arsena (basmati, jasmin) ili paraboiled pirinče koji su lakši za pripremu ali slabijeg ukusa ( razlika je u načinu skidanja opne, ime kaže - parom dok je kod "običnih" to mehaničkim putem). Izbegavajte integralne jer imaju visoku koncentraciju arsena a minimalne nutritivne razlike u odnosu na "obične".
Nikad nisam imala problem uz tehniku 2:1,dakle na jednu solju rize idu 2 solje vode na dve 4 itd. integralnu rizu vise forsiram i pre sto ga stavljam da se kuva dobro ga operem da izadje škrob iz njega riza bude pravo al dente.
2:1 i nema mesanja nikako! Kad voda prokljuca,ubaciti pirinac i smanjiti,kad se nivo vode izjednaci sa nivoom pirinca,skloniti sa ringle i ostaviti jos malo poklopljeno.
Miroslav
Ovako, pirinač isprati, isprati i isprati pa potom potopiti u hladnoj vodi pola sata-sat. Potom procediti i pirinač sipati u šerpu. Na jednu šolju pirinča ide jedna ravna kašika soli i biber po ukusu. Vode dodati da bude 2cm (širina palca) iznad nivoa pirinča. Poklopiti i uključiti na max. Kada krene pokolopac da igra (da vri jako), isključiti ringlu, otkolopiti malkice i ostaviti dok vizuelno voda ne nestane. Tada se skloni sa strane, poklopi i ostavi 5-10min. Probati na par minuta. Kada ste zadovoljni, prosto otklopite šerpu i to je to. Preporučujem sorte sa malo skroba i malo arsena (basmati, jasmin) ili paraboiled pirinče koji su lakši za pripremu ali slabijeg ukusa ( razlika je u načinu skidanja opne, ime kaže - parom dok je kod "običnih" to mehaničkim putem). Izbegavajte integralne jer imaju visoku koncentraciju arsena a minimalne nutritivne razlike u odnosu na "obične".
Podelite komentar
Hvala
@Miroslav
Hvala na ovom stručnom objašnjenju kuvanja pirinča plus još dodatna objašnjenja o vrstama i kako se obrađuju, zovu
Podelite komentar
M.K.
Nikad nisam imala problem uz tehniku 2:1,dakle na jednu solju rize idu 2 solje vode na dve 4 itd. integralnu rizu vise forsiram i pre sto ga stavljam da se kuva dobro ga operem da izadje škrob iz njega riza bude pravo al dente.
Podelite komentar
Ika...
Kuvati u lonac koji je specijalno za pirinac...i nema problema..nece se zalepiti ni jedno zrnce..
Podelite komentar
Marko
2:1 i nema mesanja nikako! Kad voda prokljuca,ubaciti pirinac i smanjiti,kad se nivo vode izjednaci sa nivoom pirinca,skloniti sa ringle i ostaviti jos malo poklopljeno.
Podelite komentar
ja
Sto znaci na kraju je ipak 2:1?!
Podelite komentar
Buzga
@ja
3prema1a pirinac oprati u sedam voda povremeno promesati kad pocne da kuva kad voda ispari pirinac je skuvan.
Podelite komentar