• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I stabljike brokolija mogu biti ukusne, evo kako da ih upotrebite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako sa stabljike brokolija skinete spoljni deo, otkrićete njenu nežnu unutrašnjost koja se može jesti sirova ili kuvana, poslužena sa zelenim majonezom

  • 0

Poneki štedljivi čitalac možda je već otkrio slatko srce stabljike brokolija, iako ga mnogi ljudi, pa i kuvari i ugostitelji, i dalje bacaju. Istina, spoljna kora može biti vlaknasta i žilava, ali uz samo malo pažnje, stabljika se može pretvoriti u nešto zaista sjajno, piše Guardian.

Cvetove brokolija obično sečemo sa što dužim delom stabljike, koja je nežna i može da se kuva baš kao i cvetovi. A debela, drvenasta stabljika ispod njih može da se oljušti, slično šparglama. Oguljenu stabljiku možete pojesti sirovu, sitno je iseći i prokuvati je sa cvetovima ili napraviti jelo koje vam danas preporučujemo.

Recept je inspirisan radom Dana Barbera, njujorškog kuvara i ekologa koji je osmislio mnoga genijalna jela koristeći sastojke koji bi inače otišli ​​u otpad.

Stabljike brokolija sa zelenim majonezom

Stabljike brokolija nežna su poslastica u kojoj možete uživati presnoj, dok spremate večeru, a možete ih pretvoriti i u obrok. Ako brokoli kupujete direktno od nekog seljaka, pitajte da li mogu da vam daju i još nekoliko listova kelja ili kupusa, koji su prilični su ukusni, a mogu da se kuvaju na isti način.

  • 1 stabljika brokolija (cvetove iskoristite za nešto drugo)
  • Do 50g listova kelja ili kupusa
  • 120ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 25ml akvafabe (guste tečnosti koja se dobija kuvanjem mahunarki, najčešće leblebija)  ili 1 jaje
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili soka od limete
  • 1 kašika narendane kore limete
  • Morska so

Oljuštite donji deo stabljike brokolija da biste otkrili njenu nežnu unutrašnjost, a zatim je isecite na pola. Ogulite listiće brokolija i pomešajte ih sa listovima kelja ili kupusa, da napravite masu do 50g. Zatim ih blanširajte, stavite pod mlaz hladne vode i ocedite.

Izmiksajte povrće sa uljem dok ne postane sasvim glatko, a zatim procedite kroz sitno sito. Mutite akvafabu (ili jaje) dok ne postanu penasti, a zatim u to, još uvek muteći, sipajte zelenu masu vrlo sporo, dok ne dobijete gustu emulziju. Dodajte pomalo ulja po potrebi. Na kraju umešajte i kašičicu sirćeta ili soka od limete.

Dinstajte ili blanširajte stabljiku brokolija dok ne omekša, pa poslužite vruću, začinjenu solju i prahom od naribanih cvetova brokolija. Uz to poslužite zeleni majonez, za umakanje.

Prijatno!

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti