• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstveni srpski delikates: Rolovani kajmak može da se filuje čim želite, a odlično ide uz uštipke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ovaj mlečni proizvod potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda i dobra domaćica

  • 0
Rolovani kajmak Foto: RINA

Srpski kajmak, nadaleko čuven po svom ukusu, boji i mirisu nekada je bio sirotinjska hrana za vredne seljake, a danas pravi delikates i kulturno dobro naše zemlje. Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.

- Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za „beli mrs“ iz Šumadije. Tada su proozvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo - priča za Rinu Miroslav Starčević iz sela Pranjani.

Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.

- Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci - rekla je Olivera Starčević.

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti