• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magičan kolač od 6 sastojaka osvojio internet: Ispečete jedno testo, dobijete tri ukusna sloja!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica je brzinom svetlosti postala najpopularnija na internetu

  • 10
Magičan kolač Foto: Printskrin Instagram/gabtrivin

Otkrivamo vam recept za magični kolač sa ukusom vanile koji se pravi od samo šest sastojaka!

Ova poslastica je po mnogo čemu specifična, ali svakako ono što je najviše oduševilo ljubitelje slatkiša je testo koje se tokom pečenja razdvaja u tri prelepa sloja!

Desert se viralno proširio internetom, posebno na blogovima posvećenim poslastičarstvu, a ljudi masovno dele različite varijacije kolača.

Mi vam u nastavku otkrivamo originalni recept koji morate da probate.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 g kristal šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 125 g maslaca
  • 115 g brašna
  • 500 ml mleka

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by The Oven (@theovenbakedgoods) on

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni i lagano podmažite kalup za tortu ili posudu u kojoj ćete spremati kolač.

Uzmite jaja, odvojite žumanca i belanaca i sipajte ih u odvojene posude. 

Dodajte šećer u posudu sa žumacima i mutite jedan minut sve dok smesa ne postane fine teksture i bledo žute boje.

Zatim ulijte ekstrakt vanile  i prethodno otopljen i prohlađen maslac dodajte u smesu i mutite dok postepeno dodajete prosejano brašno. Sipajte mleko, malo po malo, i sve vreme mutite smesu koja treba da postane rastresita.

Umutite belanca u drugoj posudi tako da dobijete čvrst sneg.

Pomoću špatule nežno dodajte belanca u prethodno pripremljenu smešu sa žumancima. Dobijenu smesu sipajte u kalup za tortu i stavite u rernu.

Vreme pečenja varira u zavisnosti od jačine vaše rerne, ali u proseku je potrebno od 40 do 60 minuta.  Ako se kolač trese kad prodrmate posudu, znači da nije još gotov. Proveravajte ga na svakih pet minuta sve dok se lepo ne ispeče.

Kad bude bio pečen, izvadite ga iz rerne, prevrnite na tanjir ili poslužavnik i ostavite da se ohladi. Slojeve nećete videti sa spoljašnje strane, već kada ga budete sekli.

Nemojte da ga isečete sve dok se potpuno ne ohladi.

Prijatno!

Video: Poslastičar se dohvatio noža i napravio totalno neukusnu šalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • 😂

    9. septembar 2020. | 21:18

    Krem-pita, bas ste pronasli kolac. Moja baba ga pravila pre 50 godina

    Podelite komentar

  • Dansi

    9. septembar 2020. | 19:28

    " sipajte maslac..." Kako- rastopljen ili iseckan na komadice ili... I sta i kada sipati brasno koje ste naveli a kasnije ga ne pominjete. Malo vise preciznosti ne skodi

    Podelite komentar

  • Bojcica

    9. septembar 2020. | 20:33

    Samo 1 testo napravite troslojnu tortu koja će vas zapanjiti koliko je dobra😘. . ➡ SASTOJCI (za 8 porcija) ⬅. . 500 ml toplog punomasnog mleka 150g šećera 125g rastopljenog putera 115g brašna 4 belanca 4 žumanca 1 kašika vode 1 kašika limunovog soka 1 kašičica ekstrakta vanile 1 bočica sa ukusom limuna. . ➡PROCES. . U posudi mešajte žumanca sa šećerom električnom mešalicom najmanje 3 - 4 minuta. Nakon što dobijete laganu i paperjastu smešu, dodajte kašiku vode, ekstrakt vanile i bočicu sa ukusom limuna i radite još nekoliko minuta. Sada dodajte rastopljeni puter i radite još 2 - 3 minuta. Zatim stavite u smešu po jednu kašiku brašna dok sve ne završi, nastavljajući da radite; na kraju morate dobiti vrlo gustu smešu bez grudvica. Zagrejte mleko i sipajte ga u smešu pomalo, radeći ručnom metlicom. Stavi sve po strani. U drugu posudu stavite belanca i limunov sok i radite dok ne dobijete mekan sneg. Postepeno dodajte belanca u smešu pripremljenu ranije. Na kraju obrade testo će biti vrlo "tečno" i blago puhasto na površini. Prebacite testo u kvadratni pleh od 20 cm po strani, podmazan i obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj statičnoj rerni na 150 stepeni 80 minuta. Kada je kolač kuvan, izvadite ga iz rerne i pustite da se potpuno ohladi. Zatim ga stavite u frižider na najmanje 2 sata; neophodno je da je u frižideru potpuno hladno pre nego što ga izvadite iz kalupa i isečete. Kada je torta hladna iz frižidera, izvadite je iz kalupa, uklonite papir za pečenje i isecite na male kvadratne delove; za dobijanje „savršenih“ kriški važno je očistiti nož pri svakom rezu. Torta je gotova!

    Podelite komentar