• 8
 ≫ 

Ova vrsta soli je u Srbiji i do 10 puta skuplja od obične kuhinjske: Da li je i zdravija?

, Telegraf
 ≫ 

100 grama himalajske roze soli zna da košta i 10 puta više od obične - zašto?

  • 8
Himalajska roze so

foto: pixabay.com

Himalajska roze so se pravi od kristala koji se eksploatišu obično iz oblasti Pakistana tačnije sa Himalaja.

Karakterističnu ružičastu nijansu duguje mineralima i metalima koje u tragovima sadrži, poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, pa je tako poslednjih godina svoje mesto pronašla i u našoj kuhinji.

Koristi se u ishrani jer se šuška da je zdravija od obične upravo zbog ovih minerala koje u tragovima sadrži, pa tako povećava hidraciju tela, uravnotežuje elektrolite i pH vrednost, snižava krvni pritisak i jača kosti.

Iako mnogi naučnici snažno osporavaju sve navedeno, činjenica je da 100 grama ove soli može da košta i do 10 puta više od uobičajene kuhinjske soli.

 

Zašto je tako skupa?

Jedan od glavnih razloga razlike u ceni obične i himalajske soli povezuje se sa fizičkim i hemijskim elementima koji se nalaze u njoj. Konkretno, kuhinjska so je zbog silne prerade siromašnija prirodnim mineralima poput magnezijuma.

Mineralna so, s druge strane, može imati drugačiji sastav, ali uvek ima bogatije prirustvo prirodnih elemenata, pa se konkretno za himalajsku so navodi da je izvor 84 različita metala.

 

Ali da li to znači da je zaista zdravija?

Himalajska roze so

foto: pixabay.com

Prema raznim medicinskim studijama koje su je ispitivale, himalajska ružičasta so ima niži sadržaj natrijuma što je čini zdravijom i neophodnom za one koji paze na ishranu i kontrolišu unos natrijuma iz zdravstvenih razloga.

Stoga je na tržištu zdrave hrane to dovoljan razlog koji opravdava veću cenu ovog proizvoda.

S druge strane, proizvodnja himalajske soli se obavlja na relativno "jeftinom" području, ali se to radi na tradicinalne načine koji zahtevaju više truda i vremena za vađenje soli i preradu.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.No

    22. septembar 2020 | 12:14

    Ljudi ne nasjedajte na gluposti. Smanjite sto je vise moguce unos soli u organizam. Ni jedna sol nije zdrava. Pogotovo ako se koristi u kolicinama vecim od dnevno propisanih. Svakog dana trgovci izmisljaju proizvode koji su ljekoviti. Uzmimo na primjer tu himalajsku sol. Na kugli zemaljskoj ima puno sirotinje ali ima i puno bogatasa a jos vise ljudi srednjeg i viseg srednjeg sloja kojima nije problem platiti vecu cijenu za nesto sto dokazano djeluje odnosno da koristi zdravlju. Da je ta sol toliko zdrava himalajski masiv bi do danas bio ravna povrsina. Poludim kada procitam tekstove o chia sjemenkama,crnom kimu,liscu papaje,masti od zmijskog otrova ili masti od svizca.....Pa da se svi svizci ovog svijeta ubiju i da im se uzme i istopi mast dobivena kolicina bi bila dovoljna za ev. mjesec dana koristenja u vecoj EU zemlji tipa UK,D,I,F. A ta svisceva mast se prodaje godinama. Odakle? Zna se. Prevara cista. Tako i ova sol. Kupujte morsku sol i trosite je sto manje i ne nasjedajte na ove gluposti kojima nas svakodnevno bombarduju.

    53
    5

    Podelite komentar

  • rade

    22. septembar 2020 | 14:00

    So je so i ne može biti ništa drugo, ali treba da znate da je ovo što se kod nas prodaje pod nazivom himalajska puno nečistoća koje se ne rastvaraju.

    16
    1

    Podelite komentar

  • Pajko

    22. septembar 2020 | 14:18

    Himalajska so koja se preradjuje kod nas u sebi sadrzi opiljke gvozdja koji se krune od delova zupcanika masina koje je obradjuju sitne. Provucite magnet krkz so pa se i sami uverite. Tacka.

    12
    5

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima