• 0

Vazdušasta gibanica, hrskava, šupljikava i puna sira: Ovo kulinarsko savršenstvo je praznik za nepca

Savršena je za doručak i večeru, lako se pravi, a njen ukus ćete dugo pamtiti

  • 0
vazdušasta gibanica, foto screenshot Youtube

vazdušasta gibanica, foto screenshot Youtube

Ljubitelji pita teško mogu da se odluče koje su im draže - slane ili slatke, uvijene ili sečene, sa malo ili puno nadeva… Ali jedno je sigurno - gibanici retko ko može da odoli, posebno kad je hrskava i puna komadića sira koji se topi u ustima.

Ako još niste pronašli pravi recept koji uvek uspeva, a pritom volite modernu varijantu vazdušastih slanih pita, otkrivamo vam kako da napravite savršenu gibanicu bez po muke koja će biti idealna i za doručak i za večeru.

Sastojci:

  • 500 grama tankih kora za pitu
  • 300 grama sira
  • pola ravne kafene kašičice soli
  • kesica praška za pecivo
  • 250 mililitara obične ili kisele vode
  • 8 kašika ulja
  • susam i laneno seme (po želji)

Priprema:

Umutite jaja viljuškom, dodajte izmrvljen sir, ulje i prašak za pecivo, pa sve sjedinite. Onda dodajte vodu (ako nemate kiselu, možete da sipate običnu sa česme) i još malo promešajte kašikom. Ukoliko je sir dovoljno slan, nema potrebe da dodajete so u fil.

Namažite pleh, spustite dve kore na dno, pa ih premažite filom. Preko fila stavite koru koju ćete malo zgužvati da izgleda kao harmonika, pa na nju sipajte fil i tako ređajte fil i kore dok ne utrošite pripremljenu količinu. Oštrim nožem isecite gibanicu na kocke, prelijte ostatkom fila, po želji pospite susamom i lanenim semenom i pecite je pola sata na 200 stepeni.

Kad gornja kora porumeni izvadite tepsiju iz šporeta, okrenite je naopačke i spustite na četiri naopako okrenute čaše. Ostavite gibanicu da se malo prohladi, pa skinite tepsiju sa čaša, isecite je i služite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima