Turski kadaif, al' na grčki način: Sigurni smo da ukusniju pitu sa sirom nikada niste probali!
Ko bi rekao da postoji slani kadaif?

Foto: Shutterstock
Kadaif je jedan od najlepših slatkih turskih specijaliteta. Ipak, Grci ne bi Grci da i ovde nisu "lupili" kontru Turcima i napravili ga na svoj način. Stoga kada naručite kadaif u Grčkoj, nemojte se čuditi ako vam ga donesu sa sirom, odnosno u slanoj varijanti koja je podjednako ukusna. Evo i kako se priprema...
Sastojci:
- Jedno pakovanje rezanaca za kadaif
- 150 grama maslaca
- 200 grama izrendanog kravljeg kačkavalja
- 200 grama izrendane gravijere (može i neki drugi ovčji sir)
- 200 grama fete izlomljene na krupnije komade
- So
- Biber
Za bešamel:
- 2 supene kašike brašna
- 2 supene kašike maslaca
- 1 čaša mleka
Priprema:
Prvo pripremite bešamel sos. U šerpi istopite maslac i ubacite brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte mleko u manjim dozama i dobro mešajte sve.
Kada se smesa zgusne, sklonite je sa ringle, pa dodajte izrendane sireve. Promešajte i probajte da li je potrebno još soli. Ako jeste dodajte so i, svakako biber.
Podmažite pleh i prekrijte njegovo dno rezancima. Blago ih zgnječite rukama da se bolje zalepe za dno.
Izručite smesu od bešamel sosa i sireva, te je dobro rasporedite po čitavom plehu.
Prekrijte smesu još jednim slojem rezanaca i opet malo pritisnite. Prelijte kadaif istopljenim maslacem.
Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni, a zatim podignite temperaturu na 180 još 15 minuta.
Izvadite pitu iz rerne, pustite je da se malo prohladi i isecite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Original je najbolji
Nema lepse poslastice od kadaifa. Moja mama ga je stalno spremala. A ovaj falsifikat moze da se spremi od spageta
Podelite komentar