• 24
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Užička komplet lepinja, hrskava i sočna: Recept za gastronomski specijalitet koji se jede prstima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po pravilu, ovaj specijalitet se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako nemate pretop stavite malo više kajmaka

  • 24
Komplet lepinja Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Užički kraj je prepoznatljiv po ukusnoj hrani, a ono što svi gosti ovog kraja ne propuštaju da probaju jeste komplet lepinja.

Pravi se sa kajmakom, jajima i pretopom, i najslađa je kada se jede prstima.

Ako volite komplet lepinju, a niste u prilici da skoknete do Užica ili Zlatibora gde se ovaj specijalitet služi u svim kafanama, možete da je napravite sami. Pretop, odnosno mast iz tepsije u kojoj je pečeno jagnje ili prase, možete da zamenite većom količinom kajmaka od one koja je navedena u receptu.

Sastojci:

  • 1 lepinja
  • 2 kašike starog, zrelog kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kutlača pretopa (ako nemate pretop, udvostručite količinu kajmaka)

Priprema:

Uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.

U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno.

Lepinju isecite tako da odvojite manji gornji deo koji će služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom i nožem je probušite na nekoliko mesta. Zatim razbijte jedno jaje i lagano ga razmutite po lepinji. 

Tepsiju namažite sa malo ulja, stavite lepinju i njen poklopac, i ostavite da se peče oko desetak minuta.

Prebacite vruću lepinju na tanjir, na donji deo lepinje sipajte ugrejan jagnjeći ili praseći pretop (Užičani kažu da je najbolje koristiti kombinaciju), pa vrh poklopca lepinje umačite u sredinu donjeg dela lepinje i uživajte!

Prijatno!

Video: Kako da vaš hleb izgleda kao milion dolara!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Maja

    7. februar 2021. | 10:49

    Čuvena Šuljagina komplet lepinja, najboljaaa

    Podelite komentar

  • UE-SRBIJA

    7. februar 2021. | 12:15

    Molim,te ''beograđane'',da ne komentarišu svetski brend,ponos stoposto srpskog grada.

    Podelite komentar

  • Ismail

    7. februar 2021. | 11:33

    Ma bio sam u Užicu, pre podne "Kod Šuljage" je red za "komplet lepinju" dužine 50 metara. Izvanredna je, gladnom čoveku spas, ali je ujedno i "holesterolska bomba", međutim nema smetnje da ljudi od 90 godina strpljivo čekaju u redu za svoju "komplet lepinju". Unutra na podu dve baš velike kartonske kutije prepune ljuski od jaja. Toga se tamo proda baš na stotine komada.

    Podelite komentar