• 1

Kremasti fil od vanile između nežnih korica: Alpska krempita osvojiće vas na prvi zalogaj

, Telegraf

Neka vam ovaj mesec počne slatko, uz kolač koji su pripremale naše bake

  • 1
Aplska krempita, bela pita, beli kolač

Foto: Telegraf.rs

U doba kad je Internet sveprisutan, a tržište preplavljeno gotovim kolačima, retko se prisetimo nekih starih recepata za poslastice koje su naše bake i mame često pravile.

Jedna od prepreka na koje često nailazimo, pa posegnemo za gotovim proizvodima, jesu i mere za određene recepte. Na požutelim stranicama bakine sveščice često ćete naići na mere u kašikama ili jednostavno napisano "brašno da se zamesi" ovakvo ili onakvo testo.

Zato vam dajemo predlog za starinski kolač neobičnog imena, a mere tačne u gram i mililitar. Evo šta je sve potrebno da napravite Alpsku krempitu.

Sastojci za kore:

  • 4 žumanca
  • 50 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300-350 gr brašna

Sastojci za fil koji se kuva:

  • 800 ml mleka
  • 140 gr brašna 
  • 200 gr šećera
  • 5 kesica vanilin šećera

i još:

  • 4 belanceta
  • 150 gr šećera
  • 50 gr šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti žicom žumanca, šećer, ulje i mleko. Sve sastojke meštati dok se sav šećer ne istopi. U odvojenoj posudi prosejati brašno i dodati mu prašak za pecivo. Tako pripremljeno brašno postepeno dodavati tečnim sastojcima i umesiti glatko testo koje se neće lepiti za ruke, ali neće biti ne previše tvrdo.

Smesu za kore podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela razviti po jednu koru veličine 30x40 cm. Rernu zagrejati na 180 stepeni i koru peći na papiru za pečenje na prevrnutom plehu. Kore peći svega 5-6 minuta, odnosno da bude pečene, ali da ostanu svetle. Ukoliko niste iskusni, znaćete da je kora gotova kada ivice počinju da poprimaju svetlo braon boju.

Alpska krempita, bela pita, beli kolač

Na poslednju koru ne stavljati fil, već kada je kolač ohlađen obilno posuti šećerom u prahu - Foto: Telegraf.rs

Gotove kore sa papirom na kom su se pekle slagati jednu na drugu i ostaviti da se ohlade.

Prvo umutiti belanca sa šećerom i ostaviti sa strane, a potom preći na pripremu krema.

Mleko (600 ml) staviti na šporet da se zagreva. Temperatura treba da bude srednje jaka. U odvojenoj posudi sjediniti ostatak mleka, šećer, vanilin šećer i brašno, tako da nema grudvica. Kada mleko provri, smesu sa brašnom sipati u tankom mlazu, sve vreme mešajući i skuvati krem. Treba imati u vidu da je filu u koji ide brašno, a ne puding ili gustin, ipak potrebno više vremena da se skuva, te tako uz konstantno mešanje nekoliko minuta kuvati krem.

Kada je fil gotov, u još topao dodavati kašiku po kašiku prethodno umućenih belanaca i sve lagano sjediniti.

Pripremljen fil podeliti na tri dela i filovati kore. Na poslednju koru ne stavljati fil; kada je kolač ohlađen, obilno ga posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    koliko ja znam u krem od vanile idu zumanca,mozda gresim,dajte savet.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima