• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbolji domaći hleb koji se ne mesi: Ovaj recept svima uspeva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo sjedinite

  • 4
Hleb Foto: Telegraf.rs

Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima koliko u našoj državi ima domaćinstava. Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo sjedinite.

Sastojci:

  • 700 gr brašna
  • 550-600 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 1-2 kašike brašna za posipanje

Priprema:

Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica.

Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta. Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.

Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu.

Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega.

Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Posle tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.

Pečeni hleb izvadite iz suda, ostavite da se malo ohladi, potom uživajte.

Koji su vaši trikovi za pečenje domaćeg hleba? Podelite sa nama u komentarima...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    1. april 2021. | 14:21

    kako se sjedine svi sastojci ako se NE MESI.sipas sve u posudi i cekas da se samo sjedini i napravi testo samo od sebe

    Podelite komentar

  • nema mesanja ?

    1. april 2021. | 14:24

    a onda sve dobro izmesajte ?

    Podelite komentar

  • Sudija

    2. april 2021. | 09:58

    Nema mesenja... moze li i bez pecenja?

    Podelite komentar