• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Balon lepinje, mekane i vazdušaste: Recept za neodoljive hlepčiće koji se peku u tiganju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Liče na somun, ali se prave brže i jednostavnije

  • 0
lepinja  balon lepinja Foto:Youtube/PrintScreen/DomaćiRecepti

Mekano, vazdušasto kiselo testo idealno je za balon lepinje, odlične kao doručak uz kajmak, ali i da ih napunite ćevapima. One su  dobile ime baš po izgledu dok se peku.

Naduvaju se kao balon, a dve korice se odvoje jedna od druge. Veoma nalikuju somunima, ali su mekše i vazdušastije. Tradicionalno se zovu bazlama i pripadaju turskoj kuhinji.

Za ovaj recept potrebno vam je malo više vremena, ali kada vaše lepinje budu gotove nećete zažaliti što ste im se posvetili.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 ml jogurta
  • 7 gr suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • 600 gr mekog brašna za mešenje i još malo da posipanje stola
  • maslac (za premazivanje kad lepinje budu gotove)

Priprema:

Od 200 ml vode odvojite nekoliko kašika, pa u toj vodi razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Voda bi trebalo da je topla. Pola mere brašna stavite u posudu za mešenje, pa dodajte so i promešajte.

Kad se kvasac aktivira dodajte ga brašnu, pa sipajte ostatak vode i jogurt. Dobro izradite varjačom, tako da nema grudvica.

Opet dodajte brašno i opet ga izradite varjačom. Dodajte brašno dok sve ne utrošite, pa umesite mekano i pomalo lepljivo testo.

Prelijte ga uljem, oblikujte loptu i pokrijte ga krpom, pa ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu. Odstojalo testo blago premesite i podelite na 6 približno jednakih delova.

Svaki deo oblikujte u lopticu, pa ostavite 10 do 15 minuta da odstoji pokriveno krpom na brašnom posutom stolu.

Posle tog vremena svaku lopticu vrhovima prstiju rastanjite od sredine ka ivicama u krug prečnika oko 15 cm. Kada uradite svih 6 loptica, ostavite pokriveno krpom par minuta da odstoji.

Na taj način testo će se lakše i lepše razvući na još veći krug. Razvlačite na veličinu vašeg tiganja. Ove balon lepinje mogu biti i veće i manje, zavisno kako želite.

Kada odstoje par minuta ispod krpe, drugi put vrhovima prstiju razvlačite do dimenzije tiganja.

Pokrijte krpom, pa tiganj stavite na vatru da se dobro zagreje. Vatra mora biti jaka, jer ako je slaba lepinje se neće naduvati.

Stavite prvu lepinju i brojite 30 sekundi ili posmatrajte dok na površini testa se ne jave balončići. Okrenite lepinju, pa opet brojite do 30 i opet okrenite lepinju.

Sada bi trebalo da se vide ispečeni delovi lepinje na površini i da ona počne da narasta. Lepinju ne smete da prepečete, jer će se stvrdnuti i neće moći da naraste poput balona.

Pečenu balon lepinju sklonite na tanjir, stavite drugu, a ovu pečenu premažite blago maslacem.

Prijatno!

Video: Išli smo u Bor da probamo hamburek

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti